CEFTA omogućila lakšu trgovinu VOĆEM i POVRĆEM

Na sastanku Zajedničkog odbora CEFTA, koji je održan u Tivtu, doneta je Odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u regionu Srednjoevropske zone slobodne trgovine. Odluka će omogućiti da vreme za koje će ovi proizvodi stići na tržišta ekonomija regiona bude značajno smanjeno.

Predviđeno je da kontrole izvoza voća i povrća u regionu CEFTA budu pojednostavljene, te da formalnosti na granicama budu smanjene. Kompanije će na taj način brže transportovati proizvode do krajnjih kupaca, što je ključno za kvarljive proizvode, kao što su voće i povrće.

Sve to će, kako je istaknuto, znatno smanjiti troškove i obezbediti efikasniju trgovinu.

Ovo je još jedan od rezultata u procesu primene Sporazuma o olakšavanju trgovine koji dodatno ubrzava regionalnu integraciju, u isto vreme ubrzavajući harmonizaciju legislative i procedura CEFTA sa Evropskom unijom, rekao je direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić.

Na sastanku koji je održan u utorak (25. februara 2020. godine), usaglašeno je i da će sertifikati za izvoz voća i povrća, koje će izdavati svaka od ekonomija regiona CEFTA, biti uzajamno priznati. Takođe, svaka strana će uspostaviti i Registar trgovaca voćem i povrćem, a biće uspostavljena i zajednička CEFTA lista voća i povrća, za koje će biti obavezni fitosanitarni serfitikati.

Izvor: N1