Iz Novog Sada u osvajanje Evrope – Nidec gradi razvojni centar i fabriku motora za električna vozila

Japanski gigant Nidec proizvodiće u Novom Sadu motore, ali i izvoziti znanje pod znakom „Proizvedeno u Srbiji“. Dolazak kompanije Nidec našu zemlju svrstava u svetski vrh, kada je reč o proizvodima budućnosti, ocenjuju stručnjaci.

Motori japanskog proizvođača nalaze se u 85% hard diskova u svetu, a Nidec snabdeva polovinu svetskog tržišta motorima bez četkica. Ovom investicijom kompanija pravi korak dalje, s namerom da postane najveći svetski proizvođač motora za električna vozila.

Nidec motore već koristi 15 fabrika automobila, među kojima su i kineski GAC i francuski Peugeot, a kompanija će, kako je najavljeno, u narednih pet godina uložiti 10 milijardi dolara kako bi osvojila 45% tržišta. U osvajanje Evrope kreće iz Novog Sada.

– Izgradnja fabrike u Novom Sadu je naš prvi korak u osnivanju Nidec industrijskog parka u Evropi. Planiramo da investiramo 1,5 milijardi evra u celoj Evropi za razvoj našeg biznisa, a veći deo biće uložen u Srbiji – navodi Cuđi Šingo, direktor Nidec Srbija.

Najveći Nidec centar u Evropi 

Pogon u Srbiji, čiji je završetak planiran za sredinu iduće godine, biće najveći centar japanske kompanije u Evropi, koji će proizvoditi do 300.000 jedinica godišnje.

Prof. dr Slobodan Aćimović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da Japanci veoma pažljivo biraju gde i sa kim će raditi i dodaje da je reč o proizvodnji budućnosti.

– Ja sam radio neka istraživanja koja govore u prilog očekivanjima da će u Evropskoj uniji 2030. godine biti barem 30% elektrovozila, što znači da će njihovi proizvodi i te kako imati gde da se ugrađuju, odnosno gde da se prodaju. Po mom mišljenju, to je veoma bitan prvi faktor. Dakle, oni znaju šta je proizvod za budućnost – naglašava profesor Aćimović.

Budućnost neće biti samo u proizvodnji, jer pored 29. proizvodnog centra u Novom Sadu, kompanija gradi i svoj 21. naučno-razvojni centar u svetu. Sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu potpisana su dva ugovora o saradnji.

– U redu je kada imate proizvodni pogon i proizvodite opremu, mašine i uređaje, ali je veoma važno i kada imate istraživačko-razvojni centar u okviru kojeg se stručnjaci bave razvojem novih proizvoda i tehnologija. Mi ćemo, u okviru Nidec kompanije, to imati ovde u Novom Sadu – ukazuje prof. dr Boris Dumnić, prodekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pixabay.com/RAEng_Publications

Srbija u višoj investicionoj ligi 

Ne samo proizvodi budućnosti, nego izvoz najnovijih znanja sa znakom „Proizvedeno u Srbiji“ našu zemlju svrstavaju u višu investicionu ligu.

– Danas imamo investicije koje donose najskuplju i najmoderniju tehnologiju, koje prave nova dobra velike vrednosti i direktno utiču i na uvozno-izvozni bilans Srbije, ali utiču i na bruto domaći proizvod i ceo ekonomski ambijent – napominje Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Prof. dr Slobodan Aćimović ističe i da dolaskom kompanije Nidec Srbija ima šansu da konačno odagna kategorizaciju podrške niskoproduktivnoj proizvodnji.

– U ovom slučaju reč je o visokoproduktivnoj proizvodnji i proizvodima za budućnost – podseća profesor Aćimović.

Plan kompanije Nidec je da u prvoj fazi zaposle 480 ljudi u Novom Sadu, a sa daljim razvojem, prema njihovim procenama, u Srbiji će im biti potrebno 10.000 radnika.

Izvor: Radio-televizija Srbije 

Foto: nidec.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.