IZVOZ HRANE: Budimka osvaja nova tržišta u 2022.

Posle uspešno završene 2021. godine, u kojoj je prehrambena industrija Budimka iz Požege proizvela i plasirala 9,5 miliona pakovanja džema, sokova i zimnice, iz ove fabrike najavljuju širenje na nova inostrana tržišta.

Plan za narednu godinu obuhvata i proširenje asortimana, kao i dizanje proizvodnje i plasmana na 15 miliona jedinica, rekao je za Tanjug generalni direktor Budimke Aleksandar Marković.

Godinu završavamo sa zaista pozitivnom rezultatima, bitno nam je konstantno prisustvo na novim tržistima i razrada novih artikala, a cilj je da u 2022. godini dobijemo desetak novih tržista u Evropi i svetu, ističe Marković.

Jelena Kalinić, rukovodilac internacionalne prodaje Budimke, navodi da je za razvoj Budimke posebno važno istraživanje tržišta.

– Region voli slatka, dok sever i zapad Evrope teži proizvodima bez šećera. Otvorili smo tržište Indije i završavamo ugovor sa Izraelom, a vrlo su nam interesantna i udaljena tržišta kao Japan, Amerika i Australija – navodi Kalinić.

Budimku očekuje i novi ciklus ulaganja u proizvodne linije vredan pet miliona evra u okviru koga će biti obnovljen i rekonstruisan proizvodni pogon koncentrata i pogon za proizvodnju kiselog asortimana.

Stara Budimka, koja je osnovana pre više od sedam decenija, bila je zamajac razvoja požeškog kraja i svojevrstan brend. Posle neuspele privatizacije i nekoliko godina stečaja prešla je u vlasništvo ITN Group iz Kosjerića i otpočela proizvodnju 12. juna 2020. godine. U njenu modernizaciju uloženo je pet miliona evra, a sačuvane su stare recepture i pojedina stara amblaža poput tetrapaka i limenih kantica.Nekada je zapošljavala i do 800 radnika, a danas ima 106 radnika, mladih ljudi i starih stručnjaka koji su u njoj nekada radili.

U okviru ITN grupe je i ITN Eko Povlen iz Kosjerića, preduzeće koje je kupljeno 2006. godine, ima 130 radnika i bavi se preradom, pakovanjem i distribucijom zamrznutog voća. Godišnje izveze oko 10.000 tona zamrznutog voća u sitnom pakovanju.

Foto: PrintScreen/YouTube