Izvoz u Rusiju, Ukrajinu i EU – KWS u centar za doradu semena u Bečeju uložio 30 mil EUR

Nemačka kompanija KWS otvorila je prošle nedelje u Bečeju centar za doradu semena i kukuruza u koji je uloženo 30 mil EUR. To je najveća investicija u toj opštini u poslednjih 30 godina. Najveći pogon za doradu semena kukuruza u Srbiji zaposliće 250 radnika, a svečano ga je otvorio premijer Aleksandar Vučić. Kompleks ove fabrike, koji se prostire na 15,5 hektara u industrijskoj zoni Bečeja, poseduje najmoderniju opremu i tehnologiju, a kapacitet je 10.000 tona semena kukuruza.

Direktor „KWS Srbija“ Suad Kumbarić rekao je na svečanosti povodom otvaranja centra da ta kompanija u Srbiji posluje 11 godina, beleži uspehe na tržištu i ima dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima i poslovnim partnerima.

On je istakao da KWS na tržište Srbije uvodi nove tehnologije, hibride i standarde i već ima prepoznatljiv imidž.

– Seme proizvedeno u Srbiji kompanija izvozi na tržište Rusije, Ukrajine, zemlje regiona i Evropske unije i ima nameru da postane regionalni lider u toj oblasti – naglasio je Kumbarić.

– KWS ima jedan od najvećih selekciionih centara u svetu i pokrenuće selekcioni program i u Srbiji, kako bi poljoprivrednicima ponudio vrhunske hibride za različite namene prilagođene ovom podneblju. Kumbarić je ukazao da je na evropskom tržištu čak 2,6 miliona hektara zasejano upravo hibridima kukuruza ovog proizvođača, što je dvostruko više nego pre deset godina.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da je ova investicija važna, jer 250 ljudi dobiti posao, a nezaposlenost je najveći problem u Bečeju.

Dorađeno seme biće namenjeno tržištu Srbije i za izvoz u Rusiju, Ukrajinu, zemlje u okruženju i zemlje EU. Nemačka kompanija KWS SAAT AG je jedna od vodećih u svetu u oblasti oplemenjivanja biljnih kultura, a zastupa je više od 60 zavisnih i povezanih društava u više od 70 zemalja. Sa 4.500 zaposlenih KWS ostvaruje neto prodaju u obimu većem od 1,1 mlrd EUR.

KWS Srbija je zavisno privredno društvo za proizvodnju i distribuciju njihovih hibrida i sorti u Srbiji i za Srbiju, osnovano pre 11 godina.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.