IZVOZNICI: Austrijski Schiebel otvorio fabriku u Jagodini

Nova fabrika kompanije Schiebel Antriebstechnik GmbH svečano je otvorena u industrijskoj zoni u Jagodini. Austrijski proizvođač, koji je u pogon elektronskih komponenti od 1.300 m2 uložio dva miliona evra, u prvoj fazi zaposlio je 20 radnika.

Trgovinski savetnik austrijske Privredne komore u Beogradu Jirgen Šreder rekao je na svečanom otvaranju u utorak (5. marta) da su „aktuatori za nuklerane elektrane i rafinerije koje proizvodi Schiebel veliki uspeh za Jagodinu i Srbiju“. Ovi aktuatori obezbeđuju struju i kada je nema i iz Jagodine će se plasirati širom sveta, istakao je Šreder.

Direktor fabrike Schiebel u Jagodini Gvozden Dželatović dodao je da trenutno u ovoj fabrici radi 20 radnika, ali do će ih do kraja avgusta biti već 40. On se zahvalio Gradu Jagodini na podršci u realizaciji projekta.

Događaju je prisustvovao i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, koji je naveo da je u Srbiji danas aktivno više od 800 kompanija koje su osnovala pravna i fizička lica iz Austrije.

Za poslednjih 14 godina investitori iz Austrije u Srbiju su uložili oko 3,2 milijarde evra i otvorili više od 22.000 radnih mesta, rekao je Momirović.

– Podrška privatnom sektoru je prioritet ekonomske politike Vlade, dok su najvažniji ciljevi otvaranje novih fabrika i radnih mesta. Austrija je bitan privredni partner Srbije – jedan od 15 najvažnijih partnera u trgovini robom, među deset najznačajnijih po trgovini uslugama i treći najveći partner u ukupnim stranim investicijama – ukazao je.

Ministar je istakao da je za jednu državu izuzetno značajno to kada austrijske kompanije u njoj otvore svoja predstavništva i proizvodne kapacitete, jer, osim prihoda i novih radnih mesta, donose i nove tehnologije i znanja, inovacije i dobru poslovnu praksu, prenela je Politika.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u našoj zemlji registrovane su dve firme u vlasništvu pomenute austrijske kompanije: Schiebel Aktuatori d.o.o. Jagodina i Schiebel Components d.o.o. Jagodina.

Foto: schiebel-actuators.com, ilustracija