Nemačkim kompanijama roba stiže i dronom – Jedan „pilot“ nadgledaće do 12 letelica

Koerschulte Grupa pokrenula je prvu potpuno automatizovanu uslugu isporuke dronom u Nemačkoj.

Bespilotne letelice nadgledaće kontrolni centar kompanije HHLA Sky GmbH, podružnice Hamburger Hafen und Logistik AG, koji garantuje bezbednost i pouzdanost zahvaljujući visokoautomatizovanom upravljanju i specijalizovanim softverskim rešenjima.

Početak komercijalnih B2B kurirskih isporuka svečano je obeležen krajem februara, kada je obavljen prvi let. Kako je saopšteno, za pokretanje ovog servisa bile su potrebne dve godine razvoja i pripreme, a prethodno je Nemačka savezna kancelarija za aeronautiku izdala Koerschulte Grupi prvu nacionalnu dozvolu za takvu vrstu saobraćaja.

„Mozak operacije“ – HHLA Sky’s integrisani kontrolni centar (ICC), omogućava „pilotima na zemlji“ da bez napora upravljaju letelicama, te da istovremeno kontrolišu do 12 dronova, sa više od 100 dronova u vazduhu u isto vreme. Ovaj nivo automatizacije ne samo da garantuje bezbednost, već i utire put za isplative operacije isporuke izvan vizuelne linije (BVLOS), saopštio je HHLA.

Prvi korisnik novog servisa je nemačka kompanije Hotset iz Ludenšajda, proizvođač senzora i tehnologije za kontrolu procesa.

U narednim mesecima, biće uspostavljeno pet dodatnih letova u Ludenšajdu u Nemačkoj, a planirano je da se dostavlja do 80 paketa dnevno, navodi se u saopštenju HHLA.

Foto: Linkedin/HHLA