Japanska kompanija JFE Shoji počela izgradnju fabrike u Inđiji

U industrijskoj zoni u Inđiji, na parceli površine 10 hektara, svečano je obeležen početak izgradnje fabrike u kojoj će se proizvoditi jezgra motora širokog spektra primene, od električnih aparata za domaćinstvo, do pomoćnih i glavnih motora za automobilsku industriju. Reč je pogonu japanske kompanije JFE Shoji, kojoj je ovo ne samo prva investicija u Srbiji, već i u celoj Evropi.

Ova kompanija, koja posluje u okviru jedne od vodećih japanskih korporacija JFE Shoji Corporation i članica je JFE Holdinga, prisutna je u 22 regiona širom sveta. Ukupna vrednost njihove investicije u Inđiji iznosi preko 51 milion evra, a posao bi trebalo da dobije više od 100 radnika, saopštila je Razvojna agencija Srbije.

Početak zvanične proizvodnje u Srbiji planiran je za 2025. godinu.

Ceremoniji obeležavanja početka radova u ponedeljak, 18. marta, prisustvovali su izvršni direktor korporacije JFE Shoji Jošicugu Kobajaši, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura, ministar unutrašnje u spoljne trgovine Tomislav Momirović, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Izvršni direktor kompanije JFE Shoji Corporation Jošicugu Kobajaši istakao je i da će najnovija tehnologija, na kojoj se bazira proizvodnja u njihovoj fabrici, doprineti razvoju automobilske i elektro industrije kako u Srbiji, tako i u čitavoj Evropi.

– Mi smo japanska trgovačka kompanija i jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti elektro čelika, za motore i transformatore. Da bismo ojačali svoj lanac snabdevanja, tražili smo odgovarajuću lokaciju u Evropi. Kao rezultat našeg pažljivog proučavanja, došli smo do zaključka da je za izgradnju naše prve fabrike u Evropi najatraktivnije mesto Inđija u Srbiji, s obzirom na potencijalne mogućnosti ljudskih resursa i infrastrukture – rekao je Kobajaši.

Prema rečima ambasadora Japana u Beogradu Akire Imamure, JFE Shoji je izuzetno značajna kompanija u okviru JFE Grupe, kao i jedan od vodećih proizvođača čelika. Buduća fabrika u Inđiji će, kako kaže, proizvoditi jezgra za elektromotore za Nidec u Novom Sadu, ali i za kompanije iz drugih zemalja.

JFE Shoji je osnovana 1954. godine, a danas zapošljava preko 8.500 radnika u više od 54 pogona i poslovnica u Kini, ASEAN regiji i Americi. Grupacija u okviru koje posluje zapošljava 64.000 radnika, dok je operativni prihod u 2022. godini iznosio više od 1,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju Razvojne agencije Srbije.

Foto: Opština Inđija (indija.rs)