Mađarski „Tisza Cipo“ pokreće proizvodnju auto-kablova u Senti

Već početkom maja mađarska kompanija „Tisza Cipo“ planira u Senti otvaranje fabrike za proizvodnju električnih kablova za potrebe auto-industrije i u prvoj fazi će uposliti do 120 radnika. Kako je najavljeno iz menadžmenta „Tisza Cipo“, u pogonu u Senti te komponente će se raditi za potrebe švedskog „Volvoa“ i američke korporacije „Lear“.

Fabrika će biti otvorena u halama propale tekstilne industrije „Senteks“, u okviru logističkog centra „Phinja“ DOO iz Subotice, koje su uzete u zakup. Vlasnik ih je rekonstruisao i modernizovao, što je bio jedan od zahteva partnera iz Mađarske, tako da se hale pripremaju za početak proizvodnje.

Predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi kaže da su intenzivniji dogovori s predstavnicima „Tisza Cipo“ iz Mađarske počeli pre nekoliko meseci i sada se stiglo do završnog koraka na otvaranju pogona u Senti u kojem će u prvoj fazi uposliti 100 do 120 radnika. Predviđeno je upošljavanje priučenih radnika, a poslovi su takvi da će se na njima moći angažovati veći broj žena.

Tisza Cipo“ je u Senti registrovala firmu i, po najavama menadžera te kompanije Andraša Gladineca i Gabrijele Černji, mađarska kompanija u roku od godinu dana predviđa da se broj zaposlenih poveća na 800, a početkom 2016. godine da dostigne 1.000 do 1.300 radnika.

– Otvaranje ove fabrike u interesu je ne samo senćanske opštine nego i okolnih potiskih opština jer trenutno u Senti i okolini nema industrijskih pogona koji upošljavaju ili nameravaju u najskorije vreme da uposle toliki broj radnika – rekao je Cegledi.

– Osim upošljavanje radnika iz Sente, računa se i na angažovanje onih iz opština Čoka, Kanjiža i Ada. Već se vode pregovori s auto-prevoznicima „Severtrans“ i „Molprevoz“ radi obezbeđivanja najpovoljnijih uslova za prevoz radnika iz okolnih potiskih mesta.

Testiranje prve grupe onih koji su zainteresovani za posao u pogonu mađarske komapnije je obavljeno i 60 odabranih će ići na obuku u Mađarsku, koja će se posle nastaviti u Senti. Predviđeno je da se u narednom periodu u postupku odabira oko 1.000 radnika za rad u novoj fabrici u Senti testira oko 4.000 nezaposlenih.