Nemački Groschopp ulaže milion evra u fabriku elektromotora kod Topole

Nemački Groschopp, proizvođač različitih vrsta motora i pogonskih komponenti, koji namerava da zakupi prostor u selu Žabare kod Topole za proizvodnju elektromotora, investiraće u prvoj fazi razvoja milion evra i zaposliti 25 radnika, rekao je član opštinskog veća Topole Dragan Jovanović.

Jovanović je prethodnih dana potvrdio da su predsednik Opštine Igor Petrović i direktor kompanije Wolfgang Pflug potpisali ranije najavljeni memorandum o saradnji. 

U prvoj fazi proizvodnje, nemačka firma planira da proizvodi elektromotore, dok bi se u kasnije radili i industrijski roboti. Jovanović je potvrdio i da je nemački proizvođač zainteresovan da širi kapacitete, kao i da u drugoj i trećoj fazi planira da zaposli još 50 radnika. Trećinu zaposlenih u modernoj fabrici činiće visokostručni kadar, prevashodno inženjeri.

Groschopp je zainteresovan da sarađuje i sa livnicama u Šumadiji koje bi bile uključene u izradu njihovih ramova za elektromotore, rekao je Jovanović i dodao da tim povodom predstavnici kompanije obilaze lokalne livnice.

Sa dolaskom investitora saglasni su i meštani sela Žabare, ali pod uslovom da se plac gde je planirana gradnja ne prodaje, već izda u zakup. Predsednik opštine Topola Igor Petrović rekao je lokalnim medijima da do prodaje zemljišta sa postojećim objektima neće doći, već je zakup jedina prihvativa opcija.

– Dakle, zakup čitavog prostora do 30 godina. Takođe, konak kneza Miloša, koji je u neposrednoj blizini, je pod zaštitom države i naša ideja je da obnovimo i rehabilitujemo taj deo mesta, a da rušimo nikako – zaključio je Petrović.

Na sednici koja će se održati 19. februara odbornici Skupštine opštine Topola odlučivaće o dužini zakupa za nemačkog investitora, potvrdio je prethodnih dana Jovanović i dodao da će u danima po usvajanju odluke biti moguće i pristupiti fazi zaključenja ugovora, prenosi biznis.rs.

Kompanija Groschopp osnovana je davne 1948. godine. Tokom poslednjih godina, nemački proizvođač i dobavljač motora i pogonskih komponenti, sa napretkom beleži i postepeno širenje poslovanja, te danas u industriji pronalazi mesto i kao provajder pogonskih rešenja.

Foto: Printscreen (YouTube/Groschopp USA)