Nemački Hansgrohe ulaže 85 miliona evra u fabriku slavina u Valjevu

Nemačka kompanija Hansgrohe, koja posluje u oblasti industrije sanitarija, planira da u Valjevu otvori pogon od 130.000 metara kvadratnih u kojem će biti zaposleno oko 1.000 radnika. Reč je o investiciji od najmanje 85 miliona evra, saopštila je Razvojna agencija Srbije. 

Početak izgradnje fabrike u Valjevu očekuje se početkom 2022, a puštanje u rad tokom 2023. godine.

Predsednik Izvršnog odbora kompanije Hansgrohe Hans Jirgen Kalmbah istakao je da im je zbog velikog rasta koji ostvaruju poslednjih godina, bila potrebna dodatna lokacija za proizvodnju slavina, a da su Valjevo izabrali zbog visokokvalifikovanih stručnjaka, blizina Beograda i njegovih univerziteta, zbog dobre mreže dobavljača, infrastrukture, a noročito zbog izradnje autoputa od Beograda do Valjeva, navodi se u saopštenju RAS.

Hans Jirgen Kalmbah dodaje da je ovo deo globalne proizvodne strategije kompanije Hansgrohe, da lanci snabdevanja i transportni putevi budu kratki i sigurni.

– Planirani proizvodni pogon u Srbiji dodatno će ojačati naše kompetencije u sektoru slavina. Sada stvaramo dodatne kapacitete, posebno za evropsko tržište, što će nam omogućiti da budemo još bliži našim kupcima i fokusiramo se na dalji rast – objašnjava predsednik Izvršnog odbora ove nemačke kompanije.

Grupacija Hansgrohe proizvodi u Nemačkoj, Francuskoj, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Širom sveta, zapošljavaju 4.700 ljudi, a svoje proizvode isporučuju u više od 140 zemalja.

Tokom prošle sedmice, potpisan je ugovor o dodeli podsticajnih sredstava toj kompaniji. Kako se navodi u saopštenju Razvojne agencije Srbije, ugovor su potpisali Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede i direktor kompanije Hansgrohe za Srbiju Filip Burkle.

Foto: Hansgrohe SE