Od radionice do savremene fabrike – „Pomak“ iz Žiče kod Kraljeva izvozi 40% proizvodnje

Pre dvadesettri godine Petko Paunović, diplomirani mašinski inženjer iz Žiče kod Kraljeva, predlozio je svojim sinovima Dušanu i Stojanu da sigurna radna mesta u državnoj službi zamene radom u njegovoj mašinskoj radionici.

Rizikovali su, kažu, sva trojica.

– Početak je bio težak, rizik veliki, ali smo znali šta hoćemo. Dobro smo proučili tržište, konsultovali struku, uspostavili odličnu saradnju sa Ekonomskim institutom u Beogradu. Iz godine u godinu povećavali smo broj radnika, primali dobre stručnjake-inženjere i danas mogu da kažem da sam zadovoljan –  kaže Petko Paunović, osnivač preduzeća.

Za dve decenije velikog rada i odricanja Paunovići su od mašinske radionice sa tri radnika stvorili savremenu fabriku sa 53 radnika i zaokruženim procesom rada od opreme do za proizvodnju stočne hrane, praškastih materijala u građevinarstvu i drvnih peleta do izrade raznih mešalica, mlinova, krunjača, silosa i transportera.

– Naša deviza je da bez stalnih ulaganja u proširenja proizvodnog programa nema opstanka na tržištu i poslovnog uspeha, odnosno dobiti. Mi od svake godine u osavremenivanje proizvodnje ulažemo od 20 do 40% i to se pokazalo kao ispravna orijentacija –  kaže Stojan, jedan od braće Paunović. U početku „Pomak“ je bio orijentisan na domaće tržište, ali je vremeno ono, kako kaže Dušan Paunović, postalo malo za njihovu proizvodnju.

Najpre su izašli na tržišta bivših jugoslovenskih republika, nedavno i u Poljsku i Italiju, a početkom sledeće godine počeće izvoz u Alžir i druge afričke zemlje. Trenutno jedna od najuspešnijih kraljevačkih firmi izvozi 40% proizvoda. Zadovoljni su i vlasnici i radnici. Da bi opstali u oštroj konkurenciji pored proširenja proizvodnog programa dosta se ulaže i u poboljšanje uslova rada. Početkom proleća „Pomak“ se seli u nove hale površine preko 2.500 kvadratnih metara čime će se stvoriti uslovi za još veće poslovne uspehe.