Vodeći trgovinski partneri Srbije u 2022. – Nemačka i dalje na prvom mestu

Srbija je tokom prvih osam meseci 2022. zabeležila pokrivenost uvoza izvozom od 70,4%, što je pad u odnosu na prošlogodišnji rezultat u uporednom periodu koji je iznosio 76,3%. Izvoz naše zemlje u periodu januar-avgust iznosio je 17,5, a uvoz 24,9 milijardi evra.

Kada je reč o zemljama sa kojima ostvarujemo razmenu, Nemačka je već tradicionalno na prvom mestu spoljno-trgovinskih partnera Srbije, na drugom je ponovo Kina, dok je Mađarska pala na treće mesto u odnosu na početak godine, kada je zauzimala drugu poziciju. Dalje slede Ruska Federacija, Italija i Bosna i Hercegovina.

Podaci za prvih osam meseci 2022. pokazuju da je ukupan robni izvoz u Nemačku iznosio 2,386 milijardi evra, Kinu 799,3 miliona evra, Mađarsku 1,326 milijardi evra, Rusku Federaciju 665,5 miliona evra, zatim u Italiju 880,5 miliona evra i u BiH 1,304 milijardi evra.

Ukupni robni uvoz iz Nemačke u Srbiju iznosio je 2,899 mlrd EUR, Kine 3,21 mlrd EUR, Mađarske 1,69 mlrd EUR, Ruske Federacije 1,9 mlrd EUR, Italije 1,578 mlrd EUR i BiH 695,2 miliona evra.

Izvor: Ministarstvo finansija

Pregled najznačajne robe koja se izvozi i uvozi:

NEMAČKA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Nemačku su rotacione električne mašine, oprema za distribuciju električne energije; šinska vozila i oprema, delovi i pribor za motorna vozila; najznačajniji uvozni proizvodi su bakar, lekovi, putnički automobili, električni aparati za strujna kola.

KINA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Kinu su rude bakra i koncentrati, bakar, drvo (prosto obrađeno), rotacione mašine; najznačajniji uvozni proizvodi su telekomunikacina oprema, kotlovi za vodenu paru, mašine za AOP i jedinice, električni aparati za strujna kola.

MAĐARSKA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku su obuća, putnički automobili, pšenica i napolica (u zrnu), gume za automobile; najznačajniji uvozni proizvodi su koža, lekovi, proizvodi od plastike, delovi i pribor za motorna vozila.

RUSKA FEDERACIJA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Rusiju su voće sveže i suvo, lekovi, pribor za odeću od tekstila; najznačajniji uvozni proizvodi su gas; ulja od nafte i minerala, električna energija, lekovi.

ITALIJA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Italiju su oprema za distribuciju električne energije, termojonske elektronske cevi, đubriva, pumpe za telnosti; najznačajniji uvozni proizvodi su gas, ulja od nafte i minerala, električna energij, lekovi.

BOSNA I HERCEGOVINA: najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u BiH su ulja od nafte i minerala, šipke, profili, fazonski čelik, valjani proizvodi neplatirani, kukuruz u zrnu; najznačajniji uvozni proizvodi su koks/polukoks/retorni ugalj, šipke, profili i fazonski čelik, drvo (prosto obrađeno), konstrukcije i delovi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.