Povećan izvoz srpske konditorske industrije za 20%

Srpska konditorska industrija napravila je rekordne rezultate u prošloj godini, a prema statističkim podacima povećala je izvoz za 20%, dok je uvoz smanjen, piše „Blic“. Kako navodi list, srpska konditorska industrija plasirala je u druge zemlje robu vrednu 150,6 mil USD, dok je godinu dana pre toga brojka bila 128 miliona. Zabeležen je rast izvoza svih vrsta konditorskih proizvoda, a najviše, za 24 % izvoz keksa, biskvita i vafli, dok je plasman čokolada i bombona skočio za 18%.

 Za sada najveće tržište i su i dalje republike bivše SFRJ, gde stalno dominira BiH.

Generalni direktor kompanije „Bambi“ Bojan Radun kaže za „Blic“ da izvozni rezultati govore o snazi konditorske industrije Srbije koja iz godine u godinu raste, a njegova kompanija prošle godine imala je za 20% više izvoza. Prema njegovim rečima, jaki igrači u konditorskoj industriji u Srbiji razvili su konkurentske prednosti koje poslednjih godina dolaze do izražaja pre svega u izvozu u zemlje regiona.

Još jedan veliki izvoznik je i „Soko Štark„, koji posluje u okviru Atlantic grupe, a Matjaž Vodopivec, direktor strateškog poslovnog područja Slatko i slano u okviru ove grupacije kaže da je jedini način da proizvođači u zemlji ili regionu pariraju multinacionalnim kompanijama neka komparativna prednost i zato je jedini pravi odgovor iskoristiti snagu i prepoznatljivost sopstvenih brendova i razvijati nove.