„Siemes“ proslavio 10 godina rada fabrike u Subotici – Izvoz u 2013. godini 156 mil EUR

„Siemens“ fabrika vetrogeneratora u Subotici, osnovana 2003. godine, proslavila je deset godina uspešnog poslovanja. Pored toga što upošljava 700 radnika, najveći uspeh ove fabrike jeste podatak da svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator upravo napravljen kod nas u Srbiji, u Subotici.

Najznačajniji domaći proizvođač električnih mašina, koje se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora energije, desetogodišnjicu rada obeležio je tradicionalno, korporativnom proslavom sa predstavnicima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ministarkom Zoranom Mihajlović, predstavnicima gradske vlasti u Subotici, gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem, kao i mnogobrojnim klijentima i prijateljima kompanije.

– Čestitam deset godina uspešnog rada „Siemens“-ove fabrike, sa posebnim osvrtom što ova kompanija u svojoj fabrici zapošljava mlade ljude, prosek godina je tridesetjedna, na čemu bi im druge kompanije mogle pozavideti. Znam da ovih deset godina poslovanja nisu bile lake, bilo je izazova, ali upravo ta istrajnost govori da je „Siemens“-ova fabrika za proizvodnju venrogeneratora u Subotici dobra poruka za sve buduće investitore i opomena za nas kao Vladu, da više radimo na ambijentu za dovođenje novih investitora i da im stvorimo uslove za dobro poslovanje. „Siemens“ je jedna od najvećih kompanija u Srbiji koja se bavi enrgetikom, i nadam se da će u narednih pet godina uspeti da ostvari sve planove –  istakla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije.

Generalni direktor kompanije „Siemens“ Beograd Tihomir Rajlić je naglasio da je u fabrici u Subotici od prvobitnih 12 ljudi danas zaposleno 700, od 150 kvadratnih metara danas se prostire na 30.000.

On je najavio da će u naredne tri godine biti realizovana investicija u iznosu od 10 mil EUR, pre svega za usavršavanje proizvodnje, kao i da je planirano da se krajem septembra zaposli još 90 ljudi.

Kada je u pitanju izvoz, Rajlić je objasnio da  će ove godine plasman robe van granica robu vrednu 156 mil EUR.