Šta će SPAJANJE kompanija Fiat i Peugeot doneti fabrici u Kragujevcu?

Grupacije Fiat Chrysler (FCA) i Peugeot-Citroen (PSA) objavile su juče spajanje u novu kompaniju Stellantis. Kako je na online konferenciji za medije kojom je zvanično obeleženo spajanje rekao glavni izvršni direktor Carlos Tavares (Karlos Tavares) – „stvoren je jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu, koji će povećati svoje prisustvo na tržištu“.

Stellantis će posebnu pažnju posvetiti razvoju električnih automobila, a do kraja godine će broj modela na električni pogon biti povećan sa 29 na 39, objavio je Tavares na konferenciji „Izgradnja novog svetskog lidera u održivoj mobilnosti“.

Grupacije su postigle dogovor o spajanju u decembru 2019, a formalno-pravno spajanje okončano je 16. januara 2021.

– Ovo je važan dan za Stellantis. Naše kompanije su radile intenzivno na ovom spajanju i posao je završen bez ikakvog kašnjenja – naveo je Tavares.

Stellantis će prodavati 14 brendova vozila u ukupno 130 zemalja.

Šta će spajanje doneti fabrici u Kragujevcu?

Nova kompanija čije je sedište u Holandiji je „potezom olovke“ postala 4. najveći proizvođač automobila na svetu, sa više od 8,7 miliona jedinica godišnje (prema rezultatima u 2019) i oko 400.000 zaposlenih.

Među njima su i radnici u Kragujevcu, a jedno od pitanja koje se pojavilo u javnosti jeste i šta bi ovo udruživanje moglo da znači za Fiat-ovu fabriku u Srbiji i da li će u Šumadiji, nakon dosta iščekivanja, početi da se sklapa novi model automobila?

Zoran Stanić, predsednik Sindikata Nezavisnost kompanije Fiat Chrysler automobili Srbija, smatra da ne treba očekivati novi model iz kragujevačkog pogona, ali da bi prednosti spajanja fabrika građani u Srbiji svakako mogli da osete, piše Blic Biznis. 

– Šta znači spajanje? Fiat i dalje ostaje Fiat, Peugeot ostaje Peugeot. Prednost tog spajanja je da će dve firme da razmene tehnologije i znanja i da će u istraživanjima da ostvare uštedu od 5 milijardi evra, što je veliki novac – rekao je Stanić i dodao da će od te integracije korist imati građani koji već poseduju automobile ovih marki.

Prednost za korisnike koji imaju Fiat vozila biće u tome što će moći da ih popravljaju u Peugeot servisima i obrnuto. Ne treba očekivati da će u Kragujevcu praviti neki Peugeot model, jer bi to značilo potpunu promenu proizvodnih linija, dodao je.

Stanić je kazao da ne postoji ni zvanična najava da bi Fiat u Kragujevcu uskoro mogao da počne proizvodnju svog novog modela Fiat Giardino, kako se spekulisalo u medijima.

– Nemamo takve najave, ali sam u italijanskoj štampi video da je planirano da se naredne godine pravi restilizovani 500L, što znači da neće biti neke velike promene u proizvodnji – naveo je.

Sličnog mišljenja je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić. On u razgovoru za Blic Biznis kaže da bi dve kompanije trebalo da zadrže samostalnost, ali da će koordinirati aktivnosti, organizovati zajedničke akcije i, sve u svemu, biti jače kao grupacija, uz „veći deo kolača“ na tržištu.

– Što se tiče fabrike u Kragujevcu, mislim da se apsolutno ništa neće promeniti. Ovde je problem druge prirode, pošto smo mi u startu dobili da pravimo zastareli model koji je trebalo samo da premosti jedan period. Ipak, ništa se nije promenilo i ne verujem da je realno očekivati da usred pandemije dobijemo novi model za kragujevački pogon – ističe profesor Savić, uz napomenu da Fiat u Srbiji više pokazuje tendenciju ka izlaznoj strategiji.