Koja evropska zemlja ima najviše kamiona?

Koliko kamiona broje flote evropskih zemalja? Gde se voze najstariji „teškaši“? Koliko je rasprostranjena upotreba vozila sa nultom emisijom?

Najsvežije odgovore na ova pitanja daje nova studija Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA)„Vozila u upotrebi“ za 2021. godinu. 

Analiza koju je ACEA danas objavila na svom sajtu pokazuje da se na putevima EU trenutno nalazi 6,2 miliona srednjih i teških komercijalnih vozila čija je prosečna starost 13 godina.

Gotovo 98% svih ovih kamiona radi na dizel. Samo 2.300 njih – ili 0,04% ukupne flote – su kamioni sa nultom emisijom. Evropski proizvođači kamiona procenjuju da će do 2030. godine u upotrebi morati da bude čak 200.000 kamiona sa nultom emisijom, kako bi se ispunili CO2 ciljevi za teška vozila.

– Evropski proizvođači posvećeni su lansiranju “zelenih kamiona” na tržište i ubrzano će povećavati svoj asortiman takvih vozila, tokom narednih nekoliko godina – rekao je generalni direktor ACEA Mark Huitema, dodajući da, ipak, oni ne mogu sami da naprave neki radikalan i ogroman pomak.

Da bi kamioni sa nultom emisijom postali preferirani izbor prevoznika, neophodne su hitne mere na evropskom nivou i na nivou država članica. To uključuje putarine koje će biti formirane po emisiji CO2, oporezivanje energenata na osnovu sadržaja CO2 i – ono što je možda i najvažnije – adekvatnai dovoljna raširenu mrežu stanica za snabdevanje kamiona ekološkim gorivom.

Koja zemlja ima najstarije kamione u Evropi? 

ACEA-in novi izveštaj takođe otkriva sledeće činjenice o floti komercijalnih vozila (kamiona, kombija i autobusa) koja su danas u upotrebi u Evropi:

– Sa gotovo 1,2 miliona kamiona, Poljska ima najveću flotu kamiona, a odmah iza nje su Nemačka (1.010.742) i Italija (946.393).
Grčki kamioni, stariji od 21 godine, nastariji su u EU. Sa druge strane, “najmlađe” kamione možete pronaći u Austriji (6,4 godine).
– Više od 28 miliona kombija je u opticaju širom EU. Sa 6 miliona vozila, Francuska ima ubedljivo najveći vozni park.
– Prosečna starost lakih komercijalnih vozila u EU je 11,6 godina. Među četiri glavna tržišta, EU Španija ima najstariju flotu kombija (13 godina), a odmah iza nje je Italija (12,6 godina).
– Laka komercijalna vozila na dizel pogon dominiraju u svim zemljama EU, osim u Grčkoj. Gotovo 90% voznog parka EU radi na dizel, samo 0,3% kombija u EU je na baterije.

Autobusi 

U celoj Evropskoj uniji saobraća oko 692.207 autobusa, od kojih se gotovo polovina može naći samo u tri države: Poljskoj, Italiji i Francuskoj. Prosečna starost autobusa na putevima EU je 11,7 godina. Najstariji autobusi mogu se naći u Grčkoj (19,9 godina), dok su najnoviji autobusi u Austriji (4,8 godina). Dizel autobusi i dalje čine 94,5% voznog parka EU, a samo 0,6% čine oni sa pogonom na baterije.

Svi zainteresovani mogu preuzeti i kompletan izveštaj u PDF formatu. 

Izvor: acea.be