Tigar u 2018. izvezao 550.000 pari gumenih čizama za 9,2 mil EUR

Kompanija Tigar iz Pirota je u grupi proizvođača-izvoznika gumene obuće po poslovnim rezultatima druga u Evropi a treća u svetu, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju je navedeno da su u toj kategoriji od kompanije Tigar bolje rangirani samo proizvođači iz Kine i Francuske.

Prema rečima generalnog direktora Tigra, Vladimira Ilića, izvoz kompanije u 2018. godini je bio u vrednosti oko 9,2 mil EUR, odnosno izvezeno je 550.000 pari obuće u grupaciji pod nazivom „rubber boots hand made“ (gumenih čizama ručne izrade).

Izvoz te robe, koji čini 70% u ukupnoj prodaji kompanije, u odnosu na 2017. godinu povećan je za 35%.

Ovakav rang kompanije na svetskom nivou dokaz je da kompanija Tigar sigurnim korakom osvaja ne samo evropsko, već i svetsko tržište, a da vešte ruke pirotskih majstora prave visokokvalitetne čizme u kojima se korača u celom svetu – rekao je Ilić.

On je istakao da je rast izvoza rezultat promene strukture proizvodnje, strateškog usmerenja ka skupljim proizvodima i izvozne orijentisanosti kompanije.

Uspehu kompanije i ekspanziji na svetskom tržištu, kako je rekao, doprinela je izrada visoko kvalitetne obuće specijalne namene za armije skandinavskih zemalja, izrada zaštitne obuće koja se izvozi u Hong Kong za tamošnje vatrogasce, Poljsku i kanadsko tržište, kao i izrada visoko kvalitetne gumene obuće za lovce i rudare širom Evrope.

Tigar proizvodi lovačku, modnu i dečju obuću i obuću specijalne namene, a prema rečima Ilića, prosečna izvozna cena po paru obuće je oko 17 EUR, odnosno 19,5 EUR u Evropskoj uniji, dok Kina, kao ubedljivo prvi proizvođač-izvoznik u svetu, ima prosečnu prodajnu cenu po paru od 5,86 EUR.