DSV zainteresovan za kupovinu kompanije Schenker?

Danski logistički operater DSV Panalpina pregovara o kupovini još jednog giganta – kompanije DB Schenker, prenosi trans.info, pozivajući se na izvore TSL.

I Manager Magazin izvestio je prošle sedmice da Deutsche Bahn razmatra prodaju svog logističkog sektora, nakon opštih izbora u Nemačkoj u septembru. Prema navodima ovog lista, vrednost transakcije mogla bi da iznosi između 8-10 milijardi evra. Analitičari kažu da je takva situacija izuzetno retka i da drugi igrači neće imati drugog izbora nego da uđu u pregovore o akviziciji.

– Ako se DB Schenker zaista prodaje, da li bi DSV gledao sa strane? Ovo je prilika koja je dešava jednom u život. Dakle, čak i ako postoji veliki rizik, Jens Bjoern Andersen ne može sebi priuštiti da je propusti. Ipak, situacija uopšte nije laka – izjavio je Morten Holm Enggaard, analitičar iz Jyske Bank, za Shipping Watch.

Kada je reč o akvizicijama, kompanija DSV je veoma aktivna tokom poslednjih godina. Ove godine, Grupa je potpisala ugovor o kupovini Global Integrated Logistics od kuvajtske logističke grupe Agility, a posao je procenjen na 4,2 milijarde dolara. Pre dve godine, DSV se spojio sa Panalpinom iz Švajcarske, a spajanje je vredelo 4,6 milijardi dolara. DSV je prethodno 2015. godine kupio američku kompaniju Uti Worldwide, piše trans.info. 

Nemački dvz.de navodi da bi procenjena cena od 8-10 milijardi evra odgovarala 50 do 60% godišnjeg prometa kompanije Schenker i 11,3 do 14,1 puta operativnoj dobiti (EBIT).

– Smatramo da su istraživanja za preuzimanje Schenkera pozitivna i koherentna sa strategijom rasta kompanije DSV-Panalpina – komentarisala je Citibank u pismu svojim kupcima. Dogovorom bi se DSV uvrstio u vodeća dva tržišna lidera u špediciji u avio i pomorskom sektoru. No, i dalje je neizvesno da li će Schenker uopšte (i u kojoj meri) i biti na prodaju. Do sada o tome nije bilo izjava, naprotiv, uprava kompanije naglašavala je da DB želi da zadrži ovaj sektor.

– Schenker daje doprinos železnici u Nemačkoj i zbog toga ga ne bi trebalo prodavati “, potvrdio je pre samo nekoliko dana izvršni direktor DB-a Richard Lutz – piše dvz.de.