EFIKASNOST I GREŠKE U LOGISTICI: Uticaj trendova i savremenih promena na tržištu

Bez obzira na to da li se radi o proizvodnji ili pružanju usluga u bilo kojoj grani industrije, savremeno tržište zahteva od kompanija konstantno praćenje i kvantifikovanje efekata poslovanja. Jedan od osnovnih pokazatelja je definisanje odnosa uloženih resursa i ostvarenih rezultata. Ovaj odnos poznatiji je pod pojmom efikasnost.

Efikasnost je preduslov uspešnog poslovanja svake kompanije. Iz tih razloga, merenje i unapređenje efikasnosti poslednjih godina dobija na značaju, kako u literaturi, tako i u praksi.

Autor teksta dr Milan Andrejić, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, će čitaocima PlutonLogistics u serijalu tekstova ukazati na značaj efikasnosti, moguće greške u logistici, kao i na potencijalna rešenja.

U prethodnim tekstovima objašnjen je termin efikasnost, kao i pojam merenja efikasnosti, zatim smo pisali o strukturi grešaka i reklamacijama, o uzajamnim uticajima, kao i o načinima za smanjenje grešaka u skladištu. Bavili smo se i time kako smanjiti greške u transportu i u upravljanju zalihama.

U poslednjem tekstu o ovoj širokoj temi, dajemo odgovor na pitanje – Kako savremene promene na tržištu i trendovi utiču na efikasnost u logistici?

Logistika zauzima centralno mesto u svetskim kompanijama, te se poslednjih godina sve veća pažnja posvećuje unapređenju efikasnosti, ali i identifikaciji uticajnih faktora i trendova. Od efikasnosti logističkih procesa direktno zavisi cena finalnog proizvoda. Trendovi u razvoju efikasnosti mogu se podeliti u dve velike grupe. Prva grupa se odnosi na razvoj tehnologija i pratećih dostignuća (razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija, e-trgovina, 3D štampa, „Internet of things“, itd.), dok se druga grupa odnosi na promene u upravljanju, organizaciji i filozofiji poslovanja (globalizacija i rastuća ekonomija, redukcija zaliha, partnerski odnos i kooperacija, standardizacija logističkih procesa, zahtevi za održivim razvojem, itd.).

Zahvaljujući pomenutim trendovima, logistički procesi će usled bolje povezanosti, kontrole, veće brzine i manje upotrebe resursa, postati znatno efikasniji i sa manje grešaka. Efikasniji logistički procesi sa manje grešaka direktno utiču na brži plasman proizvoda na tržište uz minimalne troškove i greške, što dalje utiče na zadovoljstvo krajnjih korisnika i sigurne prihode.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.