Pametna kontejnerska flota – Hapag Lloyd instalirao 700.000 uređaja za praćenje

Kompanija Hapag-Lloyd obeležila važnu prekretnicu u kreiranju svoje gigantske flote pametnih kontejnera – ove sedmice svečano je postavljen 700.000-ti uređaj za praćenje. Nemački brodovlasnici planiraju da tokom 2024. njihova celokupna flota od 1,6 miliona kontejnera, kako standardnih tako i rashladnih, bude opremljena pametnom tehnologijom.

Instaliranje „jubilarnog“ uređaja za praćenje na kontejner obavio je nemački ministar saobraćaja Volker Vising, (Volker Wissing), koji je istakao da  digitalizacija nudi velike mogućnosti za transportnu industriju.

– Napredak kompanije Hapag Lloyd u izgradnji pametne kontejnerske flote je kontinuiran. Takav napredak ne koristi samo brodarstvu, već jača Nemačku kao lokaciju za inovacije i doprinosi našoj viziji bolje povezanog i efikasnijeg transportnog sektora – rekao je Vising.

 

Svi Hapag-Lloyd kontejneri dobijaju uređaje za praćenje u realnom vremenu

Rolf Haben Jansen, generalni direktor kompanije Hapag-Lloyd, naglasio je da će projekat Pametna kontejnerska flota transformisati industriju i podići standarde transparentnosti u lancu snabdevanja.

Uređaji za praćenje daće odgovor na ključno pitanje: „gde je moj kontejner?“ Opremljeni unutrašnjim senzorima i GPS-om, prenosiće podatke o lokaciji, o temperaturi unutar kontejnera, kao i o iznenadnim udarima. Kako bi se osigurala bezbednost ljudi i opreme, uređaji su otporni su na eksploziju i sertifikovani u skladu sa odgovarajućim standardima.

Najveći deo kontejerske flote u Hapag Lloyd-u biće digitalizovana već početkom 2024. godine.

Foto: Hapag Lloyd (Volker Wissing i Rolf Habben Jansen)