Danijel Banek, izvršni direktor centralne nabavke u „Atlantic Grupi“ – Poslovanje usmereno ka kupcima

Danijel Banek, izvršni direktor centralne nabavke u „Atlantic Grupi“, jedan je od govornika na konferenciji  TRANSLOG Connect-u 2017, koja će biti održana u Budimpešti. Tema njegovog izlaganja je „Približiti se kupcu – Orijentisanost ka kupcu & nabavka usmerena na potrošača“.

TEG: Zašto se izabrali temu „Približiti se kupcu – Orijentisanost ka kupcu & nabavka usmerena na potrošča“ za vašu prezentaciju na sedmom CEE TRANSLOG Connect-u ove godine?

–  U FMCG industriji, ali i ne samo u njoj, jedini način da ostanete konkurentni na tržištu koje je postalo zasićeno raznim proizvodima, brendovima i proizvođačima, jeste da ponudite proizvode koji su različiti i koji u potpunosti ispunjavaju očekivanja potrošača i kupaca. Stoga, znanje o očekivanjima kupaca, kao i o njihovim nezadovoljenim potrebama postaje ključna sposobnost koja daje konkurentsku prednost i otvara potencijal za rast i razvoj kompanija i njihovih proizvoda ili brendova. U transformaciji kompanija, prema filozofiji koja je usmerena na kupce i odgovarajući poslovni model, ni funkcija nabavke ne bi trebala stajati po strani. To znači da funkcija nabavke mora aktivno učestvovati u prepoznavanju tih  potreba i uključivanju dobavljača robe i usluga u svim fazama kreiranja i implementacije proizvoda koji će biti u potpunosti prilagođeni kupcima i njihovim potrebama. Zbog toga smatram da bi orijentisanost prema kupcima bila od velikog značaja za sve stručnjake koji posluju u nabavci i lancu snabdevanja.

TEG: Koje su prednosti nabavke usmerena na kupca?

– Prednosti kompanije se odražavaju u poboljšanju brzine i jednostavnosti procesa kroz koje kompanije stvaraju i uvode proizvode sa dodatnom vrednošću za svoje potrošače. Efikasnost ovog procesa je u direktnoj korelaciji sa finansijskim učincima kompanija, sa njihovim najvišim i najnižim rezultatima. Postoje i očigledne prednosti za samu funkciju nabavke koja kroz uspešno učešće u ovim procesima dobija relevantnost i značaj u njihovim organizacijama. Stoga, nabavka postaje generator prave vrednosti i funkcija strateškog značaja za njihove organizacije.

TEG: Kako bi druge kompanije mogle da usvoje ovaj pristup? Za koju vrstu kompanija ili industriju ga preporučujete?

– Ne postoji univerzalni recept za uvođenje ovakvog pristupa, već se povećavaju mogućnosti za uspeh onih kompanija koje, sa jedne strane, imaju dobro razumevanje svojeg tržišta i potreba svojih potrošača, a sa druge strane su uspešno integrisali interne procese. I ne samo između pojedinačnih funkcija preduzeća, već i sa svojim spoljnim poslovnim partnerima, dobavljačima i kupcima. Ovaj pristup nije vezan za jednu industriju, već je relevantan za čitav spektar različitih industrija i drugih branši.

TEG: Kako digitalna rešenja utiču na industriju u kojoj poslujete i na kompaniju?

– Digitalna rešenja su postalna vitalni deo poslovanja u širokom spektru industrija. Digitalizacija je ušla u kompanije uglavnom kroz marketing, ali je u međuvremenu usvojila sve funkcije kompanije, uključujući upravljanje nabavkama i lancem snabdevanja. Iako se i dalje uglavnom koristi u okviru ovih funkcija, u svrhe izveštavanja i monitoringa, digitalna rešenja se sve više koriste za analizu i donošenje strateških odluka. Tako je i u FMCG industriji, koja je takođe prihvatila digitalna rešenja sa očekivanjima kako će im digitalizacija pomoći u unapređenju komunikacije sa potrošačima, pružiti podatke neophodne za donošenje odluke i bolju vidljivost u poslovnom okruženju, kao i pomoć u predviđanju budućih promena unutar njihove industrije. Moja kompanija je započela svoju digitalnu transformaciju pre nekoliko godina i od tada stalno tragamo za novim digitalnim rešenjima u svim delovima našeg poslovanja.

TEG: Kakva su vaša očekivanja od TRANSLOG Connect-a 2017?

– Očekujem informacije o najnovijim trendovima i ključnim izazovima u lancu snabdevanja, logistici i nabavci, i kako se stručnjaci lanca snabdevanja iz različitih industrija nose sa povećanom brzinom promena unutar njihovog poslovnog okruženja. Takođe, oduševljen sam što ću videti toliko stručnjaka u upravljanju lancem snabdevanja na ovom događaju, razmeniti poslovne prilike i izazove sa njima, kao i što ću proširiti svoju poslovnu mrežu.

Danijel Banek kratka biografija

Danijel ima više od 15 godina iskustva u nabavci, vodeći različite izvršne funkcije u lancu snabdevanja i nabavci u nekoliko međunarodnih kompanija. Od 2008. godine radi kao izvršni direktor za centralnu nabavku u hrvatskoj „Atlantic Grupi“. Pre pridruživanja „Atlantic Grupi“, Danijel je radio za međunarodne kompanije „Lesaffre Group“ i „Pliva“.  Povremeno je predavač u nekoliko hrvatskih poslovnih škola, gde podučava studente o osnovama nabavke.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.