Evropi potrebno 8,6 miliona kvadrata dodatnog SKLADIŠNOG prostora

Prema nedavnom izveštaju kompanije Savills, kompanijama koje posluju u oblasti paketske dostave u Evropi, biće potrebno dodatnih 8,6 miliona kvadratnih metara skladišnog prostora između 2021. i 2025. godine, kako bi ispratile rastuću potražnju u sektoru e-trgovine.

Značajan deo očekivane potražnje za kapacitetima, odnosi se na opsluživanje povrata robe.

– Videli smo ogroman porast u kupovini preko inerneta tokom 2020. godine, uglavnom podstaknut uticajem pandemije COVID-19. Iako predviđamo da će se višekanalne strategije maloprodaje strukturirati tako da se smanji broj povrata robe, jasno je da će nivo potažnje za skladišnim prostorom – koji će se koristiti i za nove zalihe i za povrat paketa – biti značajan – navode u kompaniji Savills.

Primetno je da širom Evrope od zemlje do zemlje postoje različite operacije, kada je reč o povratu robe kupljene preko interneta. Ujedinjeno Kraljevstvo je u tom segmentu otišlo najdalje, što je i u skladu sa dostignutim obimom e-trgovine u toj zemljiii. Nadalje, u Holandiji, nezavisni logistički operateri (3PL) sve intenzivnije uvode nove mere za još lakše i jednostavnije vraćanje robe i brži proces prihvata vraćenih proizvoda. U Poljskoj glavni trgovci, poput kompanije Zalando, proširuju mrežu potencijalnih skladišnih lokacija, kako bi opsluživali kako domaće kupce, tako i one u susednim zemljama.

– Ne vidimo da se smanjuje brzina kojom trgovci proširuju svoje skladišne rezerve – posebno uzimajući u obzir broj povrata – navode u Savills-u.

– Ono što će biti zanimljivo videti je da li će, kada se maloprodajne radnje ponovo otvore posle zaključavanja, trgovci njima manipulisati kao čvorištima za povrat, što bi značilo promenu uloge prodavnice kao tačke kupovine. Jasno je da ne postoji jedinstveno rešenje za vraćanje robe, jer potrošači daju prednost udobnosti, a trgovci na malo i kompanije za dostavu paketa prilagođavaju svoj raspored skladišnih kapaciteta.

Izvor: property-forum.eu