(FOTO) Bolje povezivanje u regionu – Održana konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“

I ovog aprila u Beogradu održana je već tradicionalna konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“.

Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, istakao je otvarajući konferenciju TIL 2016,  koja je održana 14. aprila u Sava centru, da razvoj transportnih mreža i svih vidova saobraćaja predstavlja veliki potencijal koji zemlje treba da iskoriste, kako bi ceo region imao korist.

Kako je naveo, razvoj transportne mreže treba sagledati u okviru šire slike trgovine između velikih zemalja, poput Kine i cele Evrope.

– Iz ove zemlje u evropske luke dnevno stigne roba vredna oko milijardu evra. To je jedan od razloga zašto je neophodna dobra povezanost, kako bi roba koja se doprema sa dalekih destinacija mogla što brže da se distribuira do krajnjih korisnika.

Železnica

Miroljub Jevtić, v.d. generalnog direktora „Srbija Karga“ je podsetio da ovo novoformirano društvo funkcioniše od 10. avgusta prošle godine sa novom politikom i filozofijom poslovanja.

-„Srbija Kargo“ je nasledio od „Železnica Srbije“ ad  imovinu u vrednosti od 24 milijarde dinara i 4000 zaposlenih. U ovom društvu  težimo implementaciji novih tehnologija sa manjim brojem zaposlenih, a cilj je stvaranje profita, tržišno učešće i prevoz većih količina robe, naglasio je Jevtić i dodao da su od Vlade dobili kredit od 64 mil EUR za nabavku novih i rekonstrukciju postojećih  lokomotiva.

Prema rečima Jevtića, „Srbija Kargo“ posluje u novim uslovima otvorenog tržišta bez subvencija države. Doneta je „Izjava o mreži“ koja omogućava pristup i drugim operaterima na  mreži u Srbiji i 10 operatera je već dobilo licencu.

til_4_180416On je istakao da su na graničnim prelazima Dimitrovgrad i Subotica skratili vreme obrade dokumentacije od 10 sati na 45 minuta, a da će se skratiti granične procedure i na Preševu, Šidu i Prijepolju.

Intermodalni transport

Načelnica u Sektoru za železnice  i intermodalni transport u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mirjana Trifunović je istakla da je razvoj intermodalnog transporta prioritet na kome radi Vlada.

Kako je istakla, cilj je razvijanje infrastrukturnih i logističkih centara, pa je tako najaktuelnija izgradnja intermodalnog centra u Batajnici i preseljenje ŽIT-a, kao i aktivnosti lokalnih samouprava na izgradnji logističkih centara i terminala u Pirotu, Apatinu, Bačkoj Palanci, Šapcu i trimodalnog logističkog centra na Dunavu.

Na konferenciji su u nekoliko panela govorili predstavnici Aerodroma „Nikola Tesla“, preduzeća „Srbija kargo“, Agencije za upravljanje lukama, Uprave carina, Uprave za slobodne zone, kao i gosti iz Hrvatske, Republike Srpske, Slovenije…

Naravno, o svim važnim pitanjima u oblasti transporta i logistike govorili su predstavnici kompanija „TimoCom“, „Nelt“, „Standard Logistic“, „Aero-East-Europe“, „Dacodasofr SRL“ (123 cargo), „EurologSystem“, „Adam Šped System“,  DHL, AGIT (Agencija za integralni transport) Hrvatska…

Treća biznis konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona – TIL 2016“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva saobraćaja u organizaciji „Mass media international“.