GEFCO Adria: Prihod u 2017. porastao 9%

S prihodom od 4,4 mlrd EUR u prošloj godini, Grupa GEFCO evropski je lider u automobilskoj logistici te se nalazi među prvih deset globalnih partnera u pružanju multimodalnih logističkih rešenja.

GEFCO Adria takođe beleži pozitivne poslovne rezultate, prihod kompanije s organizacijskom strukturom koja obuhvata Sloveniju i Hrvatsku iznosio je 24,2 mil EUR u 2017. godini, što predstavlja povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu, uz pružanje logističkih usluga više od 570 klijenata.

Rast industrije je jedan od važnih temelja privrednog rasta, a utiče i na rast u logističkoj i prevozničkoj industriji. Ti se trendovi odražavaju u poslovnom uspehu poduzeća GEFCO Adria, s obzirom na to da primarno posluje s klijentima iz industrijskog sektora.

U 2017. godini GEFCO Adria otpremio je kroz Luku Kopar preko 37.200 vozila i gotovo 500 TEU tereta koji su stigli iz Slovačke, Češke, Hrvatske, Slovenije i Nemačke te su isporučeni u Irak preko Turske, Grčku, Španiju, Francusku, Maroko, Alžir, Kipar, Tunis, Egipat, Izrael, Palestinu, Severni Kipar i Maltu.

Automobilska industrija, s udelom više od 70%, je najvažniji sektor za GEFCO Adria, a slede klijenti iz industrijske proizvodnje, industrije prirodnih nauka i zdravstva, prehrambene, maloprodajne i modne industrije.

Razvoj multimodalnih prevozničkih rešenja i alternativnih puteva poput Novog puta svile pokazali su da je trošak železničkog prevoza deset puta manji u poređenju sa pomorskim prevozom, pri čemu je i vreme isporuke skraćeno za pola. Uz to, železnički prevoz značajno smanjuje uticaj na životnu sredinu, s pet puta manjim emisijama štetnih gasova u odnosu na prevoz morskim putem.

GEFCO Adria posvećen je očuvanju okoline kroz smanjenje ugljen dioksida i neprestanu optimizaciju prevozničkih ruta, a jedan od primera je i prevoz punim blok-vozovima iz slovačke Trnave do Kopra. U 2017. godini 13.380 vozila prevezeno je  pomoću 67 takvih vozova umesto korišćenja 1.486 kamiona, a u prva četiri meseca ove godine 4.452 vozila prevezeno je pomoću 21 voza umesto na 472 kamiona. GEFCO Adria generiše oko 35% prihoda iz drumskog prevoza, oko 60% otpada na logistiku gotovih vozila, dok se ostatak odnosi na avio i pomorski prevoz.

Poput čitave Grupe, GEFCO Adria posvećen je stvaranju lokalnih partnerstava. U 2017 godini njihova mreža je okupljala 833 lokalna partnera u Sloveniji i Hrvatskoj.

Prošle su godine krenuli i sa ADR-uslugom, odnosno uslugom prevoza opasnih tereta, kao i složenim multimodalnim rešenjima za velike količine tereta na slovenačkom i hrvatskom tržištu. Značaj GEFCO-ve međunarodne mreže pokazao se posebno velikim prilikom prevoza tereta ukupne mase od 242 tone na 21 kontejneru-platformi, pri čemu je najveći pojedinačni teret težio oko 27 tona. Teret je iz Kine prevezen u Luku Koper, a potom je usledio transport na konačno odredište u Slovačku u samo jednom danu.

GEFCO već godinama razvija Time Critical Solutions, odnosno rešenja za prevoz tereta koji mora biti transportovan u određenom vremenu. S razvojem usluge krenuli su kako bi pomogli klijentima u nepredvidivim situacijama ili odgovorili na povremene specifične zahteve. Danas je ta usluga, koja podrazumeva raspoloživost 24 sata dnevno svakog dana u nedelji, dostupna i na hrvatskom i slovenačkom tržištu.