Snažan uspon LUKE PIREJ – Najveći promet kontejnera na Mediteranu i 4. mesto u Evropi

Kroz grčku Luku Pirej prošlo je najviše kontejnera s robom na Mediteranu u 2019. godini. Prema podacima te luke, rezultat za prethodnu godinu iznosi više 5,65 miliona TEU. Osim toga, ukupan iznos naplaćene lučke takse u ovoj luci porastao je sa 4,8 miliona evra u 2018. na 5,3 miliona evra u 2019, prenosi portal seebiz.eu.

Kompanija u većinskom vlasništvu kineskog diva COSCO SHIPPING, prijavila je porast obrta od 12,3% međugodišnje, na 149,2 miliona evra. Operativni profit pre odbitka poreza Pireja porastao je 12,5% na 47,6 miliona evra, a neto prihodi skočili su čak 27%, na 35,4 miliona evra.

– Prethodna godina bila je najsupešnija po profitabilnosti. Uspešan finansijski menadžment takođe je grčkoj državi doneo dodatne prihode od lučke takse, dividendi, osiguranja – rekao je izvršni direktor Uprave luke Fu Chengqiu, piše seebiz.eu.

Trka za treće mesto

Grčka luka, među jakom evropskom konkurencijom, od pretkrizne 2007. do danas napravila je impozantan rast poslovanja, jer se za proteklih trinaest godina od 17. pozicije u Evropi popela na 4. mesto, navodi portal pomorac.net.

Evropska unija, ceo centralni tigar svetske ekonomije – između Zapada i Istoka, ulaže sve više napora u sisteme naprednih tehnologija, kako ne bi zaostala za globalnim takmacima. Takve prilike zahtevaju i veliku saobraćajnu povezanost. Stoga su luke Unije direktno povezane sa čak 340 luka Severne Amerike, 629 luka Južne Amerike, 348 luka Afrike, 89 luka Bliskog istoka, te impresivnih 848 luka Dalekog istoka.

Zahtevi tržišta su takvi da se kapacitet kontejnerskih terminala na tlu današnje Evropske unije u poslednjih dvadeset godina učetvorostručio, a luke su iz godine u godinu sve zaposlenije.

Razlog omiljenosti kontejnerskih brodova leži u njihovoj efikasnosti i kompaktnosti. Jedan brod od 18.000 TEU dugačak 399 i širok 59 metara nosi teret koji bi na železnici predstavljao kolonu vagona od 108 kilometara, što je udaljenost od Pariza do Roterdama.

Najzaposlenija evropska luka je već dugi niz godina Roterdam, koji je u 2019. zabeležio 14,811 miliona TEU prometa, dok je drugoplasirani Antverpen na 11,86 miliona TEU. Treće mesto u 2019. zauzeo je Hamburg (9,259 miliona TEU), četvrto Pirej (5,65 miliona TEU), peto Valensija (5,411 miliona TEU).

Kako stvari stoje, usprkos problemima izazvanim pandemijom, Pirej bi mogao ući i top 3 luke Evropske unije, piše pomorac.net. U prva tri meseca ove godine, u Luci Pirej izvršene su operacije na 1,369 miliona TEU, što je blagi rast u odnosu na prošlogodišnjih 1,334 miliona TEU prvog tromjesečja. Pozitivni trendovi nastavili su se i tokom aprila, kao i maja, pa je Pirej vrlo oštro zauzeo svoj stav u jeku krize i, usprkos negativnim prognozama stručnjaka, povećao dobit. Prestizanjem Valensije po broju manipuliranih TEU u 2019. godini, Pirej je postao glavna luka Sredozemnog mora. Zahvaljujući izvrsnom geostrateškom položaju, praktično ispred Sueckog kanala i na samom rtu evropskog tla, kao i investicijama kineske grupacije COSCO, luka nezaustavljivo napreduje.

Kompanija COSCO je, inače, 2016. od Grčke kupila 51% udela u Luci Pirej za 368,5 miliona evra. Sledeće godine bi, kako piše pomorac.net, trebalo da kupiti 16%, čime će dobiti apsolutnu većinu u svim nadzornim upravljačkim telima. Kinezi Pirej s pravom nazivaju „glavom kineskog zmaja u Evropi“, a ova luka predstavlja  završetak pomorskog puta svile.

U 2019. godini, profit same luke od prodaje usluga bio je 150 miliona evra, od čega Grčka na ime koncesije zarađuje svega 3,6%. No, da stvari nisu loše uprkos ovom malom procentu, govori činjenica da je na svaki milion tona tereta 300 novih zaposlenih u lučkoj upravi.

Pirej namerava i da u budućnosti postane centralna luka za krstarenje Sredozemljem, te da sa trona zbaci italijansku konkurenciju. Početkom februara, ugovoren je projekat pristaništa za megakruzere, vredan 136 miliona evra.

Osim tog ulaganja, COSCO daje i 300 miliona evra za obnovu postojećeg kontejnerskog terminala, pa je već sada lestvica kapaciteta za 2020. podignuta na vioskih 7,2 miliona TEU, što će – ako se ostvari u potpunosti, značiti skok prometa od 30% u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni cilj Luke Pirej je prestići Hamburg i zauzeti treće mesto u Evropi, te „napasti“ dve glavne evropske luke – Roterdam i Antverpen. Kako bi smanjio uticaj Kopra, Pirej planira i dogradnju iskrcajnih kapaciteta za automobile.

Za vreme ovakvih impresivnih poduhvata, Hrvatska stagnira. Luke Trst i Koper višestruko premašuju hrvatske rezultate, a u igru planiraju da se ubace dva nova igrača – Luka Bar i Luka Drač kao američki akteri na tlu Jugoistočne Europe. Iako je prvobitno Bar spominjan kao glavna opcija, te se već grade stotine kilometara autoputeva kroz crnogorska brda, čime bi Bar trebalo da bude spojen sa novim saobraćajnim koridorima Srbije, nezvanično, izleda da bi kocka ipak mogla biti bačena na Luku Drač, uprkos geografskoj nepristupačnosti albanskih krajeva, navodi pomorac.net.