Hrvatska pošta dostavila prvu pošiljku dronom (VIDEO)

Hrvatska pošta uspešno je obavila prvu dostavu dronom. Od zadarske luke Gaženica do Preka na ostrvu Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, leteo oko 12 minuta. To je deo pilot-projekta s hrvatskom kompanijom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letelica.

Dronovi su već dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, prilikom dostave, na primer, lekova ili protiv otrova, a neke industrije već su ih uvele u svoje poslovanje. Tako se dronovi koriste pri urbanom planiranju, geografskom mapiranju, u arheologiji i građevini, kao i poljoprivredi.

Brojni poštanski operatori počeli su još pre nekoliko godina s testiranjem dostave dronovima te uočili određene nedostatke. No s dodatnim napretkom tehnologije besplatnih letelica danas se razmatra korišćenje dronova čak i za komercijalnu dostavu pošiljki.

Tokom pilot-projekta dron je desetak puta uspešno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a leteo je i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može preneti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unapred programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korišćenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ispostava te ukazati koje su potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Hrvatska pošta danas brže i češće isprobava pametna rešenja – od naočara za proširenu stvarnost, robota za prevoz paleta pa sve do nabake električnih vozila i dronova. Timovi Hrvatske pošte bave se veštačkom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka, kao i internetom stvari.