Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci pretovareno 20% više tereta

Kompanija Jadranska vrata pretovarila je lani na kontejnerskom terminalu Brajdica 271.817 kontejnerskih jedinica (TEU), što je za 20 posto više u poređenju sa 2018. godinom, podaci su iz te kompanije. Na upit Hine, iz Jadranskih vrata su odgovorili da je rast u najvećem delu rezultat novih intermodalnih servisa prema središnjoj Evropi te iz tržišta središnje Evrope, dok je ukupni promet iz Hrvatske stagnirao.

Na terminalu je tokom 2019. godine bilo 314 dolazaka kontejnerskih brodova u redovnim nedeljnim servisima, a prihvaćeno je 15 kruzera.

Iz Jadranskih vrata navode da su projekcije budućeg rasta utemeljene su na novom teretu iz ili prema tržištima jugoistočne i središnje Evrope te da će rekonstruisano intermodalno područje dodatno unaprediti efikasnost operativnih aktivnosti tokom prihvata i pretovara tereta na železnici.

Jadranska vrata blisko sarađuju s Lučkom upravom Rijeka, željezničkim operaterima i brodarima kako bi identifikovali, unapredili i promovisali poziciju Jadranskih vrata kao „gateway“ terminala za tržišta jugoistočne i središnje Evrope, naglasili su iz Jadranskih vrata.

Kompanija Jadranska vrata osnovana je 2001. kao  ćerka firma Luke Rijeka, a 2011. je u vlasničku strukturu kao strateški partner ušao International Container Terminal Services (ICTSI). Luka Rijeka ima 49 posto, a ICTSI 51 posto udela u Jadranskim vratima, prenosi seebiz.eu.