IKEA nameštaj do kupaca stiže električnim vozilima

Police za knjige Billy, kreveti Hemnes i slični proizvodi iz asortimana švedskog proizvođača nameštaja IKEA, od oktobra ove godine širom Beča isporučuju se kupcima električnim vozilima koja ne emituju CO2. Transportno-logistička kompanija Gebrüder Weiss za isporuku robe na kućnu adresu koristi 15 potpuno novih e-vozila kompanije Quaranton, a kako navode, takav način prevoza godišnje smanji emisiju ugljen-dioksida za oko 150 tona.

Isporuka robe e-kombijima – uz angažovanje sopstvenog osoblja u IKEA skladištima, samo je jedna od usluga koje nudi Gebrüder Weiss. U okviru angažmana uključeni su i utovar robe i otprema vozila, a kada je reč o isporuci  bele tehnike i nameštaja, nju vrši dvočlana posada koja u svakom trenutku, ukoliko kupac zatraži, može da raspakuje i montira proizvod na licu mesta.

Gebrüder Weiss u glavnom gradu Austrije godišnje isporuči oko 60.000 pošiljki pomoću nove flote. Vozila se prilikom utovara u centralnom magacinu napajaju energijom i odmah su spremna za vožnju, bez dodatnog trošenja vremena.

Isporuka bez emisija CO2

– Uz našu novu električnu flotu korak smo bliže cilju da do 2025. godine imamo ugljenično neutralnu globalnu isporuku – kaže Claes Lindgren, rukovodilac sektora nabavke za kupce IKEA Austrija.

Beč je deo grupe koju čini 30 velikih svetskih gradova, u kojima IKEA planira da koristi vozila sa nultom emisijom za isporuku.

Claes Lindgren ističe da je IKEA u okviru partnerstva sa kompanijom Gebrüder Weiss, pronašla provajdera logističkih usluga koji je dosada tokom svakodnevnih logističkih operacija uspešno rukovao različitim vrstama vozila na alternativni pogon.

– Kratke razdaljine za dostavu robe na teritoriji Beča čine e-vozila idealnim za našu uslugu Home Delivery. Ova vrsta vozila je od velike važnosti, jer znatno doprinosi isporukama bez emisije CO2, posebno u metropolama za koje je karakteristična velika naseljenost i gust saobraćaj – kaže Jürgen Bauer, član Upravnog odbora Gebrüder Weiss-a.

Kupci proizvoda kompanije IKEA ovaj vid kućne isporuke uskoro mogu da očekuju i u drugim delovima Austrije.

IKEA Home Delivery i u drugim zemljama

Gebrüder Weiss je IKEA logistički partner od 2017. godine. Sa 220.000 isporučenih pošiljki svake godine, predstavlja najvećeg logističkog partnera švedske kompanije u Austriji. Osim toga, Gebrüder Weiss vrši IKEA Home Delivery usluge i u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj. Ove zemlje su takođe spremne za upotrebu e-kombija!

IKEA je prisutna u Austriji više od 40 godina. U toj zemlji zapošljava oko 3.600 radnika, koji su organizovani u sedam prodavnica, dva logistička centra, u jednom studiju za planiranje, osam stanica za preuzimanje, kao i na Click & Collect mestima.

Sa više od 7.400 zaposlenih, 170 sopstvenih filijala i preliminarnim godišnjim prometom od 1,77 milijardi evra u 2020, kompanija Gebrüder Weiss ubraja se među vodeća transportna i logistička preduzeća u Evropi.