Kako je Porsche unapredio logistiku – „Zelene ideje“ za optimizaciju skladišta

Kompanija Porsche Italia saopštila je da je završila energetsku optimizaciju svog skladišta rezervnih delova u mestu Costa di Rovigo. Ovaj kompleks na severu Italije opslužuje Porsche centre širom Italije, za različite linije proizvoda, uključujući rezervne delove za moderne, klasične i motorsport automobile, Porsche Lifestile proizvode i Porsche Tequipment automobilske dodatke.

Skladište je pušteno u rad 2006. godine, a renovirano je 2020. godine, kada je površina udvostručena na 5.200 kvadratnih metara. Istovremeno sa povećanjem kapaciteta, investiranjem skoro 3 miliona evra u skladištu je sproveden postupak optimizacije energetskih resursa, čime je emisija smanjena „skoro na nulu“, uz eliminaciju upotrebe fosilnih goriva.

Uklonjen je sistema kotlova na metan, a dogradnjom fotonaponskog sistema na krovu objekta na 135kW se zadovoljava približno 60% potreba objekta za strujom.

Proizvodnju zelene energije prati i ugovor o kupovini sertifikovane energije od dobavljača koji garantuje snabdevanje iz isključivo obnovljivih izvora, dok je dalja ušteda energije konačno postignuta ugradnjom sistema za daljinsko upravljanje klimatizacijom, ističe Porsche u saopštenju.

– Projekat dekarbonizacije Rovigno skladišta prati „Porsche strategiju 2030“, čija je održivost ključna komponenta. Kompanija Porsche Italija je odavno posvećena promovisanju održivog poslovanja, smanjenju uticaja naših aktivnosti na životnu sredinu i stvaranju vrednosti za zajednicu u kojoj poslujemo – objašnjava Masimo Plutino, direktor postprodaje Porsche Italia.

Obuka i nova logistička rešenja za električnu mobilnost

Posvećenost održivosti, zajedno sa razvojem električne mobilnosti, odredila je potrebu za novim profesionalnim i tehničkim veštinama.

Iz kompanije Porsche pojašnjavaju kako su odgovorili na zahteve u svetlu novih tehnologija i materijala prisutnih u 100% električnim automobilima, kao što su, na primer, litijumske baterije.

– Porsche Italia reaguje na ovu promenu ulaganjem pre svega u ljude, kroz posebne kurseve i obuke za specijalizovane tehničare. Na primer, Porsche People Excellence Center, smešten u Porsche Experience Centru Franciacorta, međunarodno je priznati centar za obuku za popravku visokonaponskih baterija – navodi se u saopštenju.

U skladištu rezervnih delova u Costa di Rovigo, Porsche Italia je takođe implementirao novi sistem bezbednog skladištenja Taican-ovih visokonaponskih baterija: svaka spoljna jedinica za skladištenje, koja je modularna, može da sadrži dve baterije u termički regulisanom okruženju, kako bi se obezbedila odgovarajuća temperaturu skladištenja, dodaju.

Foto: Porsche AG (pitpress.porsche.com)