Kako se trgovci i logističari nose sa izazovima Crnog petka?

Sa početkom novembra sve češće se susrećemo sa reklamama trgovaca belom tehnikom, odećom, nameštajem i sličnom robom za Black Friday rasprodaje. Crni petak, koji ove godine pada 24. novembra, počeo je da se obeležava početkom šezdesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama, a poslednjih godina postao izuzetno popularan širom sveta. Sve više potrošača odlučuje da svoje planirane kupovine obavi u prodavnici ili onlajn baš tokom tog perioda.

Nakon pandemije, online porudžbine su porasle za skoro 69%, dok rast kupovine na prodajnim lokacijama nije bio toliko značajan. Još jedan trend koji je primetan su promotivne kampanje koje ne traju samo jedan dan, već tokom cele „nedelje Crnog petka“.

Koji su to izazovi koji se prevazilaze između klika sa telefona ili računara i isporuke do vrata kupca? Kako na najboljin mogući način organizovati obradu, isporuku, ali i reverznu (obrnutu) logistiku robe koju kupci vraćaju? Stručnjaci za upravljanje lancem snabdevanja iz kompanije cargo-partner sa nama su podelili više o transportu i upravljanju zalihama u ovom posebno izazovnom periodu.

Prvo i najvažnije za lanac snabdevanja je dobro planiranje. Kroz podatke o dostupnosti i potrošnji iz prethodnih godina, analizom trenutnog tržišta i kupovne moći potrošača, većina trgovaca organizuje transport svoje robe već u letnjim mesecima, odnosno tokom jula i avgusta.

Od glavnog izvora – Kine, najpoželjniji je pomorski transport robe, koji, uprkos šokovima kao što su nedostatak kapaciteta, odlaganja i zagušenja u pretovarnim lukama iz prethodnih godina, ostaje najisplativija alternativa. Pod optimalnim spletom okolnosti, roba naručena tokom leta je već dostupna i stigla je u magacine trgovaca do početka novembra. U praksi, međutim, dolazi do kašnjenja u isporukama, neispravnih serija ili pogrešnih artikala koje šalje dobavljač. U takvim situacijama često je potrebno ubrzati transport i nadoknaditi izgubljeno vreme brzom dostavom. Tada avionski transport može da reši problem.

Za izuzetno hitne pošiljke, logistička kompanija cargo-partner razvila je Hitnu uslugu sa dostavom od 24 do 72 sata po zahtevu, koji se može uputiti kompaniji u bilo koje doba godine i dana. Ekspresna dostava se koristi za pošiljke visoke vrednosti, ali i za visokotehnološke i elektronske uređaje.

Pored transporta, inventara i obrade porudžbina u magacinima, izazov su i dostava i obrada robe koju vraćaju kupci.

– Za efikasne procese u magacinu i blagovremenu obradu predatih porudžbina važna je jasna i kontinuirana komunikacija između trgovca i logistike – kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja kompanije cargo-partner, analizirajući fenomen Crnog petka i njegov uticaj na procese i rad u skladištu. cargo-partner Srbija je jedna od vodećih logističkih kompanija u našoj zemlji, a poseduju ukupan skladišni kapacitet od 13.000 paletnih mesta i 8.000 m2.

– To obavezno uključuje integraciju između naših sistema kako bismo pratili zalihe i povećali efikasnost rada uz minimalne greške. Logistički procesi već se uspešno digitalizuju i magacinski prostori takođe prate ovaj trend, sa sve većom pažnjom koja se poklanja automatizaciji procesa unutar skladišta za prikupljanje i otpremu zahteva. Čak i sa ovim naprednim sistemima, za Crni petak su nam potrebni dodatni ljudski resursi za obradu eksponencijalno povećanog broj zahteva – navodi Đekić.

Naše iskustvo u protekle 2 godine pokazuje da prodaja u nedelji popusta raste značajno iznad standardnog obima, dodaje.

Nakon obrade u magacinu, nastavlja se isporuka do krajnjeg kupca ili prodavnice maloprodaje. To je još jedna stresna faza na putu svakog proizvoda koji će se prodavati tokom Crnog petka.

Za konačnu isporuku uzimaju se u obzir faktori kao što su povećan saobraćaj u gradovima, a posebno oko komercijalnih objekata, dostupnost prevoznih sredstava i njihov kapacitet sa povećanim obimom robe u njima. U ovom ključnom trenutku, logističke kompanije su ponovo prinuđene da se okrenu tehnologiji kako bi osigurale isporuku na vreme.

Čak i nakon prijema robe od kupca, logistički izazovi nisu završeni. Značajan broj korisnika odustaje od ponekad ishitrene odluke o kupovini i odlučuje da ih vrati u dozvoljenom roku. Da bi olakšale ovaj proces i kupcu i trgovcu, logističke kompanije nude uslugu takozvane „obrnute logistike“ tj. logistike povrata koja podrazumeva transport, pregled i ponovno fakturisanje artikala koje kupci vraćaju.

Prilagođavanje procesa i kapaciteta, koje je za logističke kompanije značajno u bilo kom trenutku, postaje još važnije tokom izuzetnih okolnosti kao što je Crni petak. Korišćenjem digitalnih resursa kompanije poput cargo-partnera uspevaju da odgovore na ove zahteve i tako ponude obilje mogućnosti i brzu isporuku čak i u izazovnim periodima.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.