Kineski BYD zvanično pretekao Teslu u prodaji – Mask im se nekad „rugao“, a danas…

Kineski proizvođač automobila BYD pretekao je Teslu kao najvećeg svetskog prodavca električnih vozila (EV) po prvi put u poslednjem kvartalu 2023. godine, pokazujući snažan potencijal rasta Kine na tržištu električnih vozila. Promena u kvartalnom rangiranju prodaje električnih vozila signalizira rastuću konkurenciju na globalnom tržištu električnih vozila. I BYD i Tesla su proširili svoje proizvodne kapacitete i uživali u rekordnoj prodaji u protekloj deceniji, prenela je Sinhua.

Istovremeni rast BYD-a i Tesle pokazuje da nije uvek loše imati jakog konkurenta. Ilon Mask (Elon Musk) je u intervjuu za Bloomberg TV 2011. godine odbacio mogućnost da BYD postane konkurent Tesli. Maskov stav u to vreme bio je razumljiv s obzirom na činjenicu da je BYD bila malo poznata kineska automobilska kompanija. Tokom godina, Maskovo mišljenje o BYD-u se neizmerno promenilo.

– To je bilo pre mnogo godina. Njihovi automobili su danas veoma konkurentni – napisao je Mask na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twiteru, podsetila je Sinhua.

Od odbijanja do uvažavanja

Maskova promena stava prema BYD-u, od odbijanja do uvažavanja, je jasna potvrda onoga što je kineska automobilska kompanija postigla u protekloj deceniji.

Putnička električna vozila kompanije ušla su u 59 zemalja i regiona, uključujući Japan, Nemačku i Australiju. Do novembra 2023. kompanija je izvezla više od 200.000 novih energetskih putničkih automobila na tržišta van Kine.

Mask je automobilima kineske kompanije zaista odao zasluženo priznanje, piše Sinhua, napominjući da se ne samo da se Maskova percepcija BYD-a promenila tokom protekle decenije, već je poraslo i njegovo poverenje u poslovni potencijal kineskog tržišta. Tokom proteklih godina, njegova kompanija je nastavila da širi proizvodne kapacitete svoje Gigafabrike u Šangaju i gradi više objekata, uključujući fabriku za proizvodnju kompresora.

Kinesko tržište postalo je ključno za Teslu. Više od polovine od više od 1,8 miliona električnih vozila koje je Tesla isporučio širom sveta prošle godine došlo je iz fabrike u Šangaju.

– Tesla je brzo rastao zahvaljujući kompletnom klasteru industrije novih energetskih vozila (NEV) u kineskom regionu delte reke Jangce, magnetizmu Šangaja za globalne vrhunske talente, pogodnoj lokaciji za transport i superiorno poslovno okruženje – rekao je Song Gang, viši direktor proizvodnje u kompaniji Tesla Gigafabrika u Šangaju.

Rekordna prodaja BYD-a je svetla tačka za kinesku industriju novih energetskih vozila, koja je u prošlosti bila slaba, ali je doživela procvat od dolaska Tesle. Sve veći broj stranih tradicionalnih automobilskih kompanija počeo je da sarađuje sa kineskim kompanijama za proizvodnju električnih vozila i baterija.

– Kineske kompanije u povezanom lancu snabdevanja su rasle paralelno sa Teslom, jer postoji mnogo istraživanja i razvoja novih energetskih vozila, od ideja do proizvodnih linija. Tesla napreduje sa ovim kompanijama – rekao je predsednik Tesle China Vang Hao (Wang Hao).

BYD i Tesla, dve ugledne kompanije, rasle su sa kineskim tržištem. Njihov uspeh pokazuje svetu kako otvoreno tržište i zdrava konkurencija mogu da postignu zajednička dostignuća, navodi Sinhua.

Izvor: SEEbiz

  • PROČITAJTE I koliko je uspehu kineskih električnih vozila doprinela efikasna logistika:

Kako je LOGISTIKA doprinela da kineski električni automobili nadmaše Teslu?