Prvi trgovinski lanac u Hrvatskoj koji koristi električni kamion za snabdevanje

Volvo FE Electric najveće dozvoljene mase 28 tona i nosivosti preko deset tona ubuduće će opsluživati deo Lidl prodavnica u Zagrebu. Roba će se tim vozilom dopremati iz logističko-distributivnog centra u Jastrebarskom, a Lidl je na ovaj način postao prvi trgovinski lanac u Hrvatskoj koji koristi potpuno električni kamion za snabdevanje svojih objekata.

Iz Lidla ističu da su u saradnji sa preduzećem Đino d.o.o. pronašli izvrsno logističko rešenje za svoje poslovanje. Volvo električni kamion može preći do 250 kilometara sa jednim punjenjem, zavisno od intenziteta rada rashladne jedinice, koja je takođe potpuno bez emisija i napaja se iz pogonskih baterija vozila. U toku jednog dana, vozilo može snabdeti dve prodavnice u Zagrebu i vratiti se u centralno skladište u Jastrebarskom.

Ono što je takođe veoma značajno jeste da je kamion sa električnim pogonom i hlađenjem veoma tih, što je dodatni plus za rad u centru grada, budući da se roba u trgovinske objekte najčešće doprema noću ili rano ujutru.

– U mnogim srednjeevropskim zemljama Lidl prednjači u alternativnim vozilima kojima opslužuje svoje trgovine. Prvi električni kamion u floti Lidlovih vozila u Hrvatskoj je još jedan dokaz da je održivost naš cilj na svim nivoima poslovanja – ističe se u saopštenju.

Šefica Sektora korporativnih komunikacija Lidl Hrvatska Marina Dijaković naglasila je da je kompanija ponosna na partnerstvo kojim uvodi nova, moderna i ekološki prihvatljiva rešenja u područje transporta i logistike.

– Time predano sledimo načela naše strategije održivosti „Na putu prema sutra“ i doprinosimo čistijom, zelenijoj i održivijoj budućnosti – istakla je Dijaković.

Đino Priselac, direktor preduzeća Đino d.o.o. koje sa Lidlom sarađuje dugi niz godine, ističe da je nakon pažljivog simuliranja pomoću ERS (Electric Range Simulator) zaključeno da je upotreba električnog kamiona za odabrane rute i prodavnice smislena. 

– Volvo FE Electric odabran je prvenstveno zbog veće korisne težine. Punjenje se odvija direktno na utovarnoj rampi u Jastrebarskom ili u odabranim Lidl prodavnicama – istakao je.

Tehnička specifikacija električnog vozila Volvo FE Electric 6×2 R

Međuosovinski razmak: 4500 mm
Pogon: 2 sinhrona elektromotora s permanentnim magnetima
Maksimalna snaga: 400 kW (2x200kW)
Menjač: Mehanički, automatski 2-brzinski
Baterije: 4 baterije, generacije 3, ukupnog kapaciteta od 375 kWh
Punjenje: AC max 22 kW, DC max 150 kW
Ukupna dužina: 9701mm (podvozje), 9788mm (s nadogradnjom)
Ukupna visina: 3481mm (podvozje), 4000 mm (s nadogradnjom)
Tehnička najveća dopuštena masa: 28 000 kg
Masa u voznom stanju: 9 925 kg
Nadogradnja: Lamberet izolirana nadogradnja High Range SL-Y TRANSIT
Rashladni agregat: Carrier Syberia 11
19 euro paleta

Foto: Volvo kamioni Hrvatska (volvotrucks.hr)