Kolika je snaga lanca snabdevanja – U Zagrebu održana Supply Chain Management konferencija

I ove godine,  u organizaciji „Logiko Consulting“-a i Udruženja za upravljanje lancem snabdevanja,  održana je 6. po redu SCM konferencija – Dan moderne logistike 18. maja u zagrebačkom hotelu Antunović.

Uvodno predavanje je održao osnivač „Logiko Consulting„-a Antonio Zrilić  o temi Cash-flow potencijali u SupplyChainu.

– Iako je SupplyChain jedan od osnovnih procesa u poslovanju, on se ne događa sam radi sebe – ovaj proces je namenjen postizanju rezultata kompanije. Te rezultate možemo meriti kroz rast prihoda i profitabilnosti i poboljšanje cash-flowa. Novac ili cash-flow je kranji rezultat, ali i krajnji ishod svakog poslovnog poduhvata. Mi merimo svaki rezultat u novcu, ali nam je novac potreban i da bi mogli krenuti u poslovanje – objasnio je Zrlić.

Antonio Zrilić je prikazao imovinu i novac kroz tri agregatna stanja: gotovina ili tekuće agregatno stanje, zalihe kao čvrsto agregatno stanje i potraživanja od kupaca kao gasovito  agregatno stanje.

– Da bismo merili kvalitet SupplyChaina koristi se tzv. Cash to cashcycle time (c2c) i on nam govori koliko nam vremena u danima treba da zavrtimo krug ili ciklus od gotovine do gotovine.

Kako konkretno procesi u scm-u utiču na rezultate preduzeća opisao je kroz nekoliko KPI-eva: da bi povećali prihode treba povećati nivo usluge prema kupcu što je u domenu skladišnog poslovanja i distribucije – tačnost i efikasnost;  povećanje profitabilnosti zavisi od efikasnosti to jest od brzine kojom se procesi odvijaju i smanjenju troškova u lancu, cash-flow zavisi od brzine isporuke, ali i efikasnog upravljanja zalihama; na poboljšanje potraživanja od kupaca možemo uticati tako da ubrzamo isporuku i smanjimo reklamacije tj. povećamo tačnost; na obveze prema dobavljačima utičemo kroz iskorišćavanje popusta na fakturisani iznos, ubrzanje zaprimanja robe u skladištu i balansa između rasta zaliha i obveza prema dobavljačima.

Antonio Zrilić je spomenuo da su glavni elementi lanca snabdevanja ljudi, rizici, tehnologija  i procesi pa su to i bile teme ostalih predavanja i panela.

Tako je Danijel Banek govorio o rizicima u lancu snabdevanja. Svi današnji problemi su u jednom trenutku bili rizici i samo loše upravljanje rizicima i predviđanje je dovelo do toga da su postali problemi.

Procesi u lancu snabdevanja moraju biti “mapirani” kako ne bi došlo do uskih grla, moramo znati Ko je vlasnik nekog procesa? Moramo meriti procese jer Peter Drucker je rekao “Ono što meriš s tim možeš i upravljati.” Lean management je odličan alat za praćenje i poboljšanje procesa o čemu nam je govorila stručnjak u tom području Ana Domitrović.

O tome kako iskoristiti zakonodavstvo EU i  unaprediti likvidnost prilikom uvoza iz trećih zemalja govorio nam je gost iz Slovenije Matjaž Barut, iz logističkog poduzeća RCM.

O najvećim izazovima u izgradnji novog skladišta govorio je gost iz BiH Davor Šugić iz kompanije AUTO MILOVANOVIĆ.

Kako je jedna od glavnih elemenata SupplyChaina tehnologija njoj je bio posvećen panel o pick-to-voice, kao i  dva predavanja o novitetima WMS programa koji meri troškove skladištenja, a predstavljene su i novosti iz  kompanije „Zebra“.

Jedan od hitova ove konferencije je bila panel rasprava o upravljanju talentima i bila su postavljena važna pitanja kao na primer:
•    Da li znate ko upravlja vašom imovinom?
•    Kako pronaći i zadržati kvalitetne radnike u logistici?
•    Koji je ROI vaših zaposlenih – Kako upravljati i meriti talente?

Platinasti sponzor konferencije je bila kompanija „Špica“, a zlatni sponzori „Primat informatika“ i RCM.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.