Logistički partner svemirske misije – Gebrüder Weiss isporučuje opremu za OeWF Mars Analog

Šta je potrebno za misiju na Mars? Astronauti, oprema i naravno – logistika!

Šest posebno obučenih astronauta Austrijskog svemirskog foruma (OeWF) sprovešće od 4. do 31. oktobra specijalnu analognu misiju Mars Amadee-20, u pustinji Negev u Izraelu – mestu koje jako podseća na površinu Crvene planete. Opremu za OeWF Mars Analog isporučiće transportno-logistička kompanija Gebrüder Weiss, koja je već započela pripreme.

Kao zvanični logistički partner Austrijskog svemirskog foruma (OeWF), Gebrüder Weiss transportuje opremu ove jedinstvene globalne misije, kao i opremu za 16 međunarodnih eksperimenata koji će biti sprovedeni u Izraelu.

Projekat je naročito zanimljiv, jer će i mladi stručnjaci kompanije Gebrüder Weiss aktivno učestvovati u organizaciji transporta. Pod nadzorom, četiri praktikanta će preuzeti sve logističke zadatke, carinjenje i transport opreme za misiju. Osim toga, pod haštagom #marsmonday mladi stručnjaci će na društvenim mrežama redovno izveštavati o ovom izvanrednom projektu i svojim ličnim iskustvima.

Nakon što je početak misije morao da bude odložen prošle godine, zbog pandemije COVID-19, priprema za transport dva kontejnera opreme iz Insbruka u Austriji do pustinje Negev sada je zvanično u toku!

Eksperimente u Izraelu izvodiće šest specijalno obučenih astronauta Austrijskog svemirskog foruma. Tokom misije stručnjaci će nositi simulator svemirskog odela Aouda, koji je razvio OeWF.

Trenutno samo pet organizacija širom sveta radi na ovako složenom simulatoru svemirskog odela. Analognim astronautima (terenskoj posadi) u Izraelu pomagaće različiti timovi Centra za podršku misijama iz Insbruka – kroz sprovođenje naučnih istraživanja, pripremu rasporeda misije, brigu o prikupljenim podacima, praćenje zdravstvenog stanja terenske posade…

Amadee-20 je 13. analogna misija Marsa OeWF-a, a više o njoj možete saznati na zvaničnom sajtu Austrijskog svemirskog foruma.

Sa više od 7.400 zaposlenih, 170 sopstvenih filijala i preliminarnim godišnjim prometom od 1,77 milijardi evra (2020) kompanija Gebrüder Weiss jedno je od vodećih transportno-logističkih preduzeća u Evropi.