LOGISTIKA i Crni petak: 5 ključnih koraka za sve prodavce

Crni petak i Sajber ponedeljak iz godine u godinu obećavaju dramatičan porast prodaje, a mnogi onlajn prodavci strateški uključuju ove događaje u svoje godišnje prognoze. Da bi se postigao poslovni uspeh i obezbedilo pozitivno korisničko iskustvo, neophodna je pažljiva priprema za ovaj period vrhunske aktivnosti e-trgovine.

Osim strateškog planiranja koje je centralno pitanje, važan je i odabir pouzdanog partnera za logistiku i transport koji može podržati vaše poslovanje u ovom ključnom trenutku.

Crni petak ove godine pada 24. novembra, dok je Sajber ponedeljak 27. novembra – ovo su izuzetno značajni datumi za maloprodajni sektor, a nude izuzetne mogućnosti za brendove koji prodaju online. Ipak, sa šansom za rast prodaje dolaze i izazovi, posebno u oblasti logistike i lanca snabdevanja.

Svake godine, kako se Crni petak približava, kupci imaju sve veća očekivanja i priželjkuju sjajne ponude. Prodavci su pred velikim izazovima da uravnoteže atraktivne popuste i održive profitne marže.

Pritisak je prisutan i logistika postaje ključni element koji osigurava da se obećane ponude zaista isporuče kupcima, čime se čuva reputacija brenda i poverenje potrošača.

Koja je uloga lanca snabdevanja?

Lanac snabdevanja igra osnovnu ulogu tokom Crnog petka i Sajber ponedeljka, dana kada obim onlajn prodaje dostiže vrhunac. Efikasan i dobro organizovan lanac snabdevanja je od suštinskog značaja da bi se osiguralo da su proizvodi dostupni i spremni za isporuku kupcima u trenutku kada postave svoju narudžbinu. Ovo podrazumeva optimizovano upravljanje skladištem, sa brzim i preciznim procesima komisioniranja i pakovanja, kao i precizno planiranje zaliha.

Transport i logistika poslednje milje takođe igraju ključnu ulogu, jer je neophodno isporučiti proizvode kupcima u kratkom roku, poštujući data obećanja u pogledu rokova isporuke. Efikasan lanac snabdevanja pomaže ne samo u ispunjavanju očekivanja kupaca, već i u smanjenju operativnih troškova i poboljšanju ukupne profitne marže za kompaniju.

Kako do uspešnog Crnog petka? Poslednji je trenutak za ove korake!

Planiranje unapred: Analizirajte istorijske podatke da biste predvideli obim porudžbina i optimizovali planiranje resursa, uključujući radnu snagu, zalihe i kapacitet transporta.

Optimizacija skladišta: Uverite se da je vaše skladište organizovano i spremno da podnese povećanje obima narudžbine. Ovo bi moglo uključiti implementaciju sistema upravljanja skladištem (WMS) radi poboljšanja efikasnosti.

Upravljanje transportom: Uspostavite čvrste odnose sa dobavljačima transporta i osigurajte da oni imaju kapacitet da podnesu dodatni obim. Takođe je važno razmotriti alternativne opcije transporta – uvek je dobro imati plan B.

Komunikacija sa kupcima: Obavestite kupce unapred o očekivanim rokovima isporuke i eventualnim kašnjenjima. Takođe je od suštinskog značaja da imate solidnu korisničku podršku, kako biste rešili sve probleme ili odgovorili na pitanja koja se mogu pojaviti.

Tehnologija: Investirajte u tehnologiju koja može pomoći u poboljšanju efikasnosti logističkih operacija, kao što su softver za praćenje porudžbina i sistemi za automatizaciju skladišta.

Kako je nastao fenomen Crnog petka?

Tokom godina, Crni petak se transformisao u pravi šoping festival, globalni simbol popusta i ponuda koje ne treba propustiti. Prvobitno se organizovao u Sjedinjenim Državama, ali je ubrzo prešao nacionalne granice, proširio se širom sveta i postao ključan datum i za evropsko tržište. Crni petak se odnosi na dan nakon Dana zahvalnosti, koji se slavi poslednjeg četvrtka u novembru. Tradicionalno, ovaj dan označava početak božićne sezone kupovine.

Izraz „crni petak“ ima nekoliko mogućih porekla. Jedna od najprihvaćenijih teorija povezuje to sa računovodstvenom praksom evidentiranja gubitaka u crveno, a profita u crno: tog dana su, zahvaljujući povećanju prodaje, trgovci sa crvenih brojeva prešli na crne brojeve. Drugo moguće poreklo termina odnosi se na haos i saobraćaj koji karakteriše ovaj dan, u kojem potrošači hrle u prodavnice u potrazi za specijalnim ponudama, stvarajući gužvu i konfuziju.

Izvor: FERCAM Blog 

Foto: Pixabay/un-perfekt, ilustracija