Treća generacija FERCAM stipendista

Ana Marinković, Ana Remović, Ivan Gordić, Jana Marić, Katarina Ilić, Luka Bučin, Nađa Maletić, Nevena Mijajlović, Sonja Vajkanović i Vesna Aničić novi su stipendisti kompanije FERCAM Beograd za školsku 2022/2023. godinu.

Italijanska transportno-logistička kompanija koja uspešno posluje na tržištu Srbije, nastavlja razvoj svog programa stipendiranja najboljih studenata i sa ponosom predstavlja treću generaciju stipendista.

Razgovarali smo sa predstavnicima kompanije FERCAM Beograd o novinama u programu, zapošljavanju mladih saobraćajnih inženjera, kao i stanju kadrova na tržištu rada.

PL: Možete li nam predstaviti novine u ovogodišnjem programu stipendiranja?

– Program stipendiranja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu pokrenuli smo školske 2020/2021. godine sa katedrom za logistiku. Ove godine je program proširen i na ostale smerove i dodeljeno je ukupno deset stipendija najboljim studentima – šest na smeru Logistika (LO), tri na smeru Drumski i gradski transport (DT) i jedna stipendija na smeru Vazdušni saobraćaj i transport (VT). Drago nam je da su ove godine studenti sa različitih smerova pokazali veliko interesovanje za ovaj program, što nam je omogućilo da dođemo do najboljih kandidata.

PL: Kompanija FERCAM je poznata po svom programu zapošljavanja mladih saobraćajnih inženjera. Kako se taj program pokazao u praksi?

– FERCAM Beograd je kompanija saobraćajnih inženjera i preko 70% zaposlenih čine upravo saobraćajci. Prosek godina je manji od 30, što nas čini vrlo mladom kompanijom sa ogromnom energijom za rad i usavršavanje. Sigurni smo da imamo najbolji program za mlade ljude koji dolaze sa fakulteta, kroz stipendiranje, mentorski program i FERCAM Akademiju. U praksi se ovaj program odlično pokazao i naši stipendisti su za vrlo kratko vreme pokazali odlične rezultate. Oni su ti koji će u budućnosti preuzeti ključne poslove u kompaniji.

Mladim ljudima je potrebno dati šansu, podržati ih, raditi sa njima, imati strpljenja i rezultati sigurno neće izostati.

PL: Kakvo je stanje kadrova na tržištu rada i kako se FERCAM nosi sa tim izazovima?

– Do kvalitetnih ljudi je veoma teško doći. Borba za talente je velika i kontinuirana. Iz tog razloga FERCAM je svoju strategiju usmerio na „proizvodnju“ sopstvenih kadrova – preuzeli smo na sebe rizik da investiramo u mlade ljude, da radimo sa njima i podržimo ih u razvoju njihovih karijera. Za sve to je potrebno vreme i strpljenje, ali dugoročno gledano, to je jedini način da dođemo do kvalitetnih zaposlenih.

Kompanija FERCAM snažno je fokusirana na ulaganje u svoje zaposlene. „FERCAM Care“ paket sadrži niz benefita koje pružamo – po nivou ulaganja odavno smo premašili standarde naše logističke industrije i stali rame uz rame sa vodećim IT kompanijama.

PL: Kakvi su vaši dalji planovi, da li nastavljate sa programom stipendiranja?

– Naravno! Zapravo, proširujemo ga i na ostale fakultete Univerziteta u Beogradu. Sa ubrzanim rastom kompanije, pored Saobraćajnog, kao našeg matičnog fakulteta, imamo potrebu i za studentima Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog i Matematičkog fakulteta, na poslovima u finansijama i analizi, istraživanju i razvoju, marketingu, ljudskim resursima, odnosima s javnošću i u korisničkom servisu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PlutonLogistics (@plutonlogistics)


Želeli bismo da se posebno zahvalimo Saobraćajnom fakultetu na podršci  – šefu Odseka za logistiku prof. dr Miloradu Kilibardi, sa kojim smo i započeli program stipendiranja, prodekanu za studije prof. dr Petru Mirosavljeviću, prodekanu za naučno-istraživački rad prof. dr Daliboru Pešiću, kao i dekanu Saobraćajnog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojši Bojoviću.