Logistika i moda – Online trgovina menja pravila igre

Stiže Crni petak! Jeste li spremni za šoping? Ove sezone više nego ikada Black Friday kupovina obavljaće se putem interneta, a na takav scenario dobro su se pripremili i trgovci i industrija modne logistike.

Ova oblast relativno je “mlada” – kada je tokom poslednje dve decenije “brza moda” (fast fashion) – modni pandan hamburgera i pomfrita, počela da osvaja svet, počeo je da ubrzava i segment modne logistike. Razvoju sektora doprinela je i druga velika promena modne industrije u 21. veku. Selidba ogromnog dela proizvodnje u Aziju, naime, uslovila je duže transportne rute i samim tim više mogućnosti za logističare. Poslednjih godina trendove sve više kreira prodaja na mreži – vruća tema 2020, gde na “krpice” odlazi oko petina kupoprodajnih aktivnosti.

Kao jedan od najvećih globalnih B2C sektora, modna industrija veoma je značajna za logističare. Tržište modne logistike proteklih godina ostvaruje konstantan rast od oko 4% godišnje, a lani je dostiglo 96 milijardi evra, pokazuju podaci analitičara Transport Intelligence.

Pandemija je nesumnjivo uzela danak (nedavno objavljeni white paper TI navodi da bi 2020. pad mogao da iznosi i više od 10%), no uprkos tome očekuje se da bi naredne godine sektor modne logistike trebalo da se vrati na godišnji rast od 4 do 5%.

Passion for fashion – ali, onlajn!

Ukupan obim prodaje preko interneta u modnoj industriji, prema podacima TI, iznosi neverovatnih 528 milijardi dolara, što je čini najvećim svetskim igračem u B2C uslugama e-trgovine. Procene su da na modne predmete danas odlazi više od 20% prodaje na mreži, te, logično, i logističke kompanije menjaju svoje poslovanje i teže da ponude složenije servise poput pick&pack usluga, dostave do krajnjeg kupca itd.

Poslednjih meseci internet-prodaja odeće i obuće je u sektor transporta i logistike donela mnogobrojne novine – veliki i nagli rast zahtevao je pravu malu revoluciju u poslovanju. Pred velikim izazovima našle su se i kurirske službe, prve u borbenim redovima. I u Srbiji se situacija razvijala po istom modelu. Nakon početnog pada broja pošiljki, u prvom periodu trajanja pandemije, dolazi i do specifične “preraspodele posla”.

– Poslovanje trgovinskih lanaca ranije sa baziralo na isporuci po B2B modelu – u našem poslovanju, to je značilo da je broj paketa u pošiljci veći, a samim tim i broj potrebnih stopova po pošiljci manji – kaže za PlutonLogistics Petar Anđelić, direktor prodaje i marketinga City Express.

Zbog ograničenja u kretanju građana i skraćenja radog vremena maloprodaja, veliki trgovinski lanci i trgovci prelaze na B2C model, tako da prodaju svoje proizvode direktno krajnjim kupcima.

– Umesto dosadašnje isporuke jedne pošiljke sa više paketa u maloprodaje naročito u tržnim centrima – odnosno isporuke na jednu adresu, sada imamo situaciju da se svaki pojedinačni paket iz takve pošiljke isporučuje direktno krajenjem kupcu. Za nas ovo znači manji coli faktor (broj paketa u pošiljci), odnosno povećan broj adresa dostave, ali ne i povećanje samog obima posla.

U našem poslovanju u periodu početka pandemije COVID-19, u delu fashion industrije, broj pošiljaka je rastao i do 2,5 puta, što je činilo 12% poslovanja naše kompanije, kaže Petar Anđelić.

Sve ovo je uticalo na poslovanje, te je očekivano došlo do poremećaja u poštanskom saobraćaju, naročito u pogledu rokova prenosa pošiljki.

Na pojedinim rutama broj pošiljki za dostavu se povećao i do tri puta, a na određenim se prepolovio. Skraćeno radno vreme kompanija – i za preuzimanje i za isporuku, rast B2C volumena, ukidanje gradskog prevoza, policijski čas itd, u velikoj meri su uticali na to da je dostava bila otežana, kaže Marko Čučurović, direktor logistike i operacija City Express.

Organizacija rada se menjala kako bi se kompanija prilagodila novonastaloj situaciji, proširili su mrežu, povećali broj dostavljača i realizovali dosada najveću investiciju u opremu i vozni park, navodi.

“Gde je kabina za presvlačenje?”

Povećanje potražnje u e-trgovini stvorilo je nekoliko izazova za lanac snabdevanja, uključujući i obrnutu logistiku, koji direktno utiče na potrošačko iskustvo – ključni faktor u strategiji svake kompanije.

Kao rezultat toga, veoma je važno imati jasnu politiku vraćanja i olakšati krajnjim korisnicima povrat paketa, što je neophodno za održavanje poverenja. Istovremeno, to podrazumeva određene troškove za logističke kompanije, koje moraju da upravljanju transportom, vode računa o klasifikaciji robe prema njihovom “statusu” (zamena, povraćaj novca), vraćanjem u prodajni ciklus itd, kažu eksperti u ovoj oblasti.

Profesionalizacija obrnutog logističkog upravljanja postaje tako sve važnija. Korisnici u mnogobrojnim evropskim zemljama se sada po prvi put navikavaju da “donesu kabinu za presvlačenje kući”, odnosno da kupe nekoliko proizvoda, isprobaju ih i vrate one koje ne žele zadržati, što predstavlja pravi izazov za e-trgovinu.

Prošlogodišnja pozitivna iskustva akcije Black Friday najavljuju drastičan skok u obima usluga u segmentu dostave robe iz online kupovine u predstojećim mesecima, uzimajući u obzir i uobičajeni sezonski pik pred novogodišnje i božićne praznike, kažu naši sagovornici.

Šta nas čeka u budućnosti? Prognoze navode da bi globalna online prodaja modnih predmeta svakako rasti i u narednom periodu, ali sigurno ne ovim tempom. Takva očekivanja realna su i za domaće tržište.

– Rast e-trgovine u uslovima pandemije COVID–19 svakako je imponzantan, ali se ne očekuje da se ovaj trend nastavi u bližoj budućnosti. Sa druge strane, i kupci i prodavci su uvideli benefit ovakve trgovine i prilagodili svoje navike i poslovanje – navode u kompaniji City Express.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.