Putarina ČEŠKA: Od 2021. više stope za kamione

Češka najavljuje izmene u sistemu putarine kako bi se uvrstile veće stope za kamione, prenosi trans.info.

Godina koja predstoji podrazumevaće mnogo promena za industriju drumskog transporta koja posluje u Češkoj. Vinjete će biti elektronske, a drumski prevoznici takođe će morati da odvoje i određenu sumu na ime naknade za buku i zagađenje.

Od 2021. godine, naknada za teška teretna vozila preko 3,5 tone za korišćenje čeških autoputeva i pojedinih puteva I kategorije izračunavaće se prema tri komponente – uz standardan iznos putarine, zaračunavaće se i naknade za buku i zagađenje.

Prilagođavanje stopa češka vlada je odobrila prošle nedelje.

Svrha novih naknada koje će biti uračunate u cenu putarine je pribavljanje dodatnih sredstava za sanacione mere (poput izgradnje akustičnih zidova) koje će minimizirati negativan uticaj buke i zagađenja za stanovništvo koje živi pored puteva.

Iz češkog ministarstva saobraćaja naveli su da ta zemlja sledi primer susednih država, poput Austrije, koje su u putarinu uvrstile i troškove infrastrukture.

Naknada na ime buke biće izračunata na osnovu broja osovina i težine vozila, a za zagađenje na osnovu emisionog standarda, težine vozila i broja osovina (viši standard znači manje zagađenje).

Obe takse koje je predložilo česko ministarstvo saobraćaja su u okviru najveće dozvoljene granice utvrđene evropskom direktivom. Vlada se nada da će uvođenje trokomponentnih stopa putarine dovesti do očekivanog povećanja prihoda od putarine 2021. godine u poređenju sa 2019. za oko 1,6 milijardi čeških kruna, što daje ukupan prihod od oko 12,6 milijardi čeških kruna. Pored toga, očekuje se da će ovogodišnje proširenje sistema puteva pod naplatom za još 900 kilometara takođe povećati prihod, prenose češki mediji.

Tačne stope putarine još nisu poznate.

Osim toga, početkom sledeće godine izvršiće se revizija emisionih kategorija. One će se promeniti iz:

EURO 0-II;
EURO III i IV;
EURO V; EEV,
EURO VI i više,

u kategorije:
EURO 0-IV;
EURO V, EEV;
EURO VI;
emisiona kategorija iznad EURO VI.

Takođe, planiraju se promene u važnosti vinjeta na autoputu; godišnje vinjete će važiti 365 dana umesto kalendarske godine. Od sledeće godine digitalne vinjete će zameniti papirne koje se trenutno koriste.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.