„Logistika je u svemu“ – Međunarodna konferencija LOGIS 2024 okupila više od 350 predstavnika privrede i nauke

Međunarodna konferencija Logističke inovacije i rešenja u lancima snabdevanja (LOGIS) okupila je 16. i 17. maja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu više od 350 predstavnika privrede i akademske zajednice, a 28 međunarodnih i domaćih kompanija iz sfere logistike, transporta, proizvodnje, trgovine IT sektora predstavilo je svoje inovacije i rešenja.

Događaj je bio prilika da se privreda i nauka još jednom povežu i da razgovaraju o pitanjima digitalizacije, automatizacije, veštačke inteligencije i zelene logistike, kao i da se fokus stavi na studente i mlade kadrove, njihovo obrazovanje, zapošljavanje i karijerno napredovanje.

Zajednički rad nauke i privrede daje nemerljiv doprinos unapređenju logističke delatnosti u Srbiji, rekao je u uvodnom obraćaju dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović, koji je istakao da su saradnja i transfer znanja glavni ciljevi događaja.

– Podsetio bih na rečenicu koju često pominju naše kolege sa Odseka za logistiku: „Logistika nije sve, ali je logistika u svemu“. Upravo iz ove sveprisutnosti logistike proističe njen značaj za uspešnost bilo koje kompanije – naglasio je prof. Bojović.

– Aktuelnost programa konferencije potvrđuju projekcije rasta: očekuje se da će, primera radi, digitalizacija lanca snabdevanja već u narednoj godini rasti po stopi 6-20%. Zatim, tržište automatizacije skladišta beležiće rast po stopi od preko 12%. Takođe, predviđa se da će, globalno, zelena logistika 2028. godine beležiti stopu rasta preko 6%.

Prisutnima su se na svečanom otvaranju potom obratili profesor dr Slobodan Zečević sa Odseka za logistiku, Miloš Mihailović iz Milšped Group, Dejan Šarović iz kompanije Delhaize Srbija, kao i predsednik organizacionog odbora konferencije prof. dr Milorad Kilibarda.

„I konkurencija treba da sarađuje“

Nakon uvodnih govora, konferencija je otpočela panel-diskusijom „Izazovi i trendovi u logistici i lancima snabdevanja“.

Direktor logistike Nelt Grupe Vuk Mijanović, liderka grupe za logističko planiranja i snabdevanje Robert Bosch GmBH Tijana Popović, direktor sektora logistike mleka i mlečnih proizvoda Milšped Group Marko Ivković, COO kompanije DTS Igor Životić i Vladmir Ranđelović iz kompanije Transfera, ukrstili su mišljenja i pojasnili kako aktuelna kretanja izgledaju iz njihovog ugla.

Učesnici panela „Izazovi i trendovi u logistici i lancima snabdevanja“ i moderator prof. dr Kilibarda

Logističari su u periodu od pandemije korona virusa do danas više nego ikada izloženi intenzivnim poremećajima na tržištu i brzim promenama trendova, a oscilacije ponude i potražnje, ekonomska kriza, inflacija i globalna geopolitička previranja zadaju im glavobolje. Kako u praksi izgleda borba sa ovim „nemanima“, kako reaguju logistički i transportni sistemi, a kako proizvođači?

Tijana Popović kompanije Robert Bosch izlaganje je otpočela ocenom da poremećaji u logistici nisu nova stvar, već se kroz vreme samo smenjuju. Ona je podsetila na izazove sa kojima se od 2020. do danas suočavala njena kompanija i koji su se smenjivali: najpre je tu bila kriza sa poluprovodnicima, a odmah potom i nestabilno tržište automobilske industrije, da bi usledilo dramatično povećanje cena čelika, te nedostupnost transportnih kapaciteta, oscilirajuće cene transporta, a na kraju i duže tranzitno vreme iz Azije zbog aktuelne krize na Bliskom istoku. Jedini lek za sve ove poteškoće, kako je navela, jeste sposobnost organizacije da se brzo menja, da traži nove i dodatne kanale i da se u hodu specijalizuje.

I Vladimir Ranđelović iz Transfere podsetio je koliko je rezilijentnost značajna za svaki sistem. On je takođe kao veoma značajne ocenio diversifikaciju u radu, ali i davanje mogućnosti kolegama da samostalno i brzo donesu određene odluke. Uz dobro poznate turbulencije na transportno-logističkom tržištu, naveo je i primer drugačijih potreba za kamionskim transportom u Evropi koje su nastale zbog „selidbe“ određenog broja kompanija iz Rusije u EU.

Vuk Mijanović iz kompanije Nelt ocenio je da je, prema njegovom mišljenju, ključ ne samo u planiranju, već i u predviđanju budućih trendova. Očekivanja od logistike su često nerealna, imajući u vidu izazove sa kojima smo okruženi, rekao je Mijanović, naglasivši da je u ovakvim uslovima neophodno da kompanije međusobno sarađuju.

Postoji ozbiljan potencijal za saradnju kompanija, čak i među konkurentima. Neophodno je da postoji otvorenost da komuniciramo i anticipiramo zajedničke probleme. Posla ima za sve, a izazove – koji su tu – treba da zajednički rešavamo, poručio je direktor logistike Nelt Grupe.

„Mladi traže drugačije uslove“ 

Učesnici panela osvrnuli su se potom na kretanja na tržištu radne snage, naglašavajući da kao radno veoma intenzivna delatnost, logistika mora da naročitu pažnju posveti obrazovanju, privlačenju i zadržavanju kadrova.

Igor Životić iz kompanije DTS istakao je da je „logistika rudnik“, pa zbog toga nije za kandidate sa slabim karakterom, ali da istovremeno nudi neograničene mogućnosti za sticanje znanja i napredovanje u karijeri.

Znanje je najveći benefit koji mi pružamo, rekao je Životić, naglasivši da se vrhunski kandidati bez mogućnosti sticanja novih znanja neće zadržati ni u jednoj kompaniji, bez obzira na finansijske i druge uslove.

Prisutni su se saglasili da danas nije jednostavno biti prijemčiv mladima, kao i da kompanije moraju da konstantno rade na tome. Kada je reč o visokoobrazovanim mladim kadrovima, zaključak je da su na njihovim listama želja pre svega mogućnost rada od kuće, prilagođeni finansijski paketi i dobra tehnologija.

Moć leži u prilagođavanju, rekao je Marko Ivković iz Milšpeda.

– Kompanije moraju da se menjaju i prilagođavaju, kako se menjaju trendovi na tržištu rada.

Mijanović je pojasnio je šta iz njegovog ugla znače ove promene.

– Mi smo godinama pokušavali da mlade uklopimo u korporativnu sliku, što je velika greška. Hteli smo da ih „ravnamo“ po onome što kompanija smatra da je ispravno, a trebalo je da radimo upravo suprotno: da pustimo mlade da oblikuju kompaniju – istakao je.

– Smatram da mladi danas imaju mnogo više znanja nego što smo mi imali, pa hajde da ih pustimo da promene stvari. Verujem da logistika treba da se ugleda na IT industriju koja svojim talentima pruža priliku da se „igraju“ i razvijaju kroz različite inovativne projekte. Na takav način i logistika može da postane prihvatljivija mladima.

U nastojanju da mladim talentima omogući zanimljivije i kreativnije okruženje, kompanija Robert Bosch značajno polaže i na internacionalna usavršavanja, rekla je Tijana Popović.

Kadrove iz Srbije, na primer, šaljemo na višemesečno usavršavanje u Dansku, Nemačku, Meksiko… Oni se sa ovih programa vraćaju sa novim znanjima, koja potom primenjuju u našoj zemlji, rekla je Popović.

Učesnici panela govorili su i o nedostatku kadrova u skladištima, što je takođe jedan od gorućih problema, ističući da bi inovativna rešenja donekle mogla da ugase ovaj požar – ne samo time što će „zameniti“ određeni broj nedostajućih zaposlenih, već i tako što će postojećima pružiti bolje i atraktivnije uslove rada.

Kao pravce kojima će se logistika okrenuti u budućnosti, u borbi sa globalnim nedostatkom radnika, učesnici su uz privlačenje mladih kadrova naveli i oslanjanje na tehnologiju, ali i uvoz radne snage. 

Na ostalim panelima na konferenciji LOGIS, na kojima se takođe tražilo mesto više, u fokusu su bile najrazličitije teme: veštačka inteligencija i robotizacija, inovativni sistemi i digitalizacija u skladištima, upotreba ekološki prihvatljivih goriva, uspostavljanje novih standarda u logistici, budućnost logistike itd.

Tokom studentske sekcije koja je održana drugog dana konferencije, predstavljeno je nekoliko veoma zanimljivih studija slučaja. Događaj je završen osnivanjem Alumni kluba Odseka za logistiku Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, sa ciljem da se okupe svi diplomirani studenti, kao i prijatelji Odseka. Organizatori su pozivali sve diplomce logistike da se prijave putem linka na sajtu fakulteta.

Učesnici

Na konferenciji su, kao su-organizatori, učestvovale kompanije Milšped Group, Gebruder Weiss, cargo-partner, FERCAM, DTS, Kuehne+Nagel, Delhaize Srbija, Bosch, GET, Dragon Maritime (Cosco Shipping), Nelt, Sport Vision, LogiStar, Coca Cola, Logit, M&M, Sava osiguranje, Dunav osiguranje, Rhenus Logistics, TLS, Spica, Standard Logistic, DB Schenker, MSC, Rauch, Ananas, Nestle i Transfera.

Portal PlutonLogistics podržao je konferenciju kao medijski partner događaja.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PlutonLogistics (@plutonlogistics)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.