Koliko brzo stižu paketi u Srbiji: ovo su rezultati 5 najvećih kurirskih službi!

Nakon uporednog merenja i analize (benchmarking) kvaliteta poštanskih ekspres usluga pet najznačajnijih poštanskih operatоra na srpskom тržištu (AKS express, BexExpress, City Express, D-Express i Post express – Pošta Srbije) tokom poslednja tri meseca 2023. godine, utvrđeno je pogoršanje u odnosu na isti period 2022. godine.

Ovu analizu upoređujući 4 osnovna kriterijuma i 13 podkriterijuma, sprovelo je Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge – RATEL.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, dobijeni rezultati su nižeg kvaliteta usled uticaja obustava rada dela zaposlenih u JP Pošta Srbije u novembru 2023. godine, što se reflektovalo i na preopterećenost raspoloživih kapaciteta ostalih poštanskih operatora i nemogućnost preuzimanja svih pošiljaka iz planiranog uzorka za merenje.

Analiza je pokazala da je prosečno vreme prenosa ekspres pošiljaka u Srbiji je 1,26 dana, dok se u proseku na uspostavljanje komunikacije sa operaterom Call centra, prilikom zahteva za preuzimanje pošiljke na adresi, ćekalo 3 minuta i 10 sekundi.

Od podnošenja zahteva za preuzimanje pošiljake do dolaska kurira na adresu, u proseku je bilo potrebno 4 sata i 16 minuta. Međutim, više od trećine – 35,20% zahteva za preuzimanje pošiljaka nije realizovano. Ili su odbijeni još prilikom poziva Call centra ili kurir nije došao da preuzme pošiljku. U roku od jednog dana uručeno je 80,50% pošiljaka, dok je na svoj paket 3,16 odsto korisnika čekalo duže od pet dana. Izgubljeno je 0,31% paketa. Kada je reč o mogućnosti plaćanja poštarine platnom karticom kod kurira, ovu opciju ima 3 od 5 operatora.

Istraživanje je urađeno u skladu sa Akcionim planom za realizaciju Strategije razvoja poštanskih usluga u RS za period 2021-2025, a prema definisanoj meri za unapređenje konkurentnog tržišta.

– Merenje je sprovedeno da se korisnicima usluga pruži uvid u kvalitet obavljanja ekspres usluga u Republici Srbiji, zatim da se operatorima posredno ukaže koje procese poslovanja treba unaprediti u cilju povećanja nivoa kvaliteta usluge, kao i da dobijeni uporedni rezultati doprinesu podsticanju konkurencije na tržištu ekspres usluga, odnosno unapređenju kvaliteta usluga – kažu u RATEL-u. su

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.