Mogu li se smanjiti troškovi u distribuciji – Predstavljamo vam zanimljivo rešenje beogradskog Digital worx tima!

Trend za što manjom cenom je aktuelan godinama iza nas. Kada se ispoštuju standardni modeli za uštedu resursa, ostaje jedino da se isproba nešto inovativno. Primena softverskih algoritama može značajno povećati efikasnost logistike, a time i smanjiti troškove.

Kompanija Digital worx je fokusirana na razvoj inovativnih softverskih rešenja sa posebnim fokusom na industriju 4.0 i industrijski IoT. Tim profesionalaca u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu okupljen je oko ideje inoviranja, digitalizacije i doprinosa razvoju malih i srednjih industrijskih kompanija širom sveta.

Nas su privukla rešenja za transport i logistiku. Naime, razvijen je digitalni sistem koji objedinjuje čitav proces dostave robe, od trenutka kada je kamion spakovan, do trenutka isporuke robe krajnjem klijentu i eventualne postprodaje. O tome smo pričali sa Jankom Pavlovićem, direktorom Digital worx kompanije.

– Prvi projekat je razvijen za jednu veliku srpsku kompaniju, za potrebe planiranja i praćenja dostave proizvoda. Dispečer dodeljuje zadatke vozačima preko web portala, dok ih oni prate preko mobilnih aplikacija. Rute su optimizovane tako da je trošak dostave najniži – objašnjava nam Janko.

Vozač ima priliku da replanira redosled i vreme dostava u skladu sa svojim iskustvom i planovima. Nakon što je planiranje završeno, informacije o planu se automatski šalju svakom klijentu. Ukoliko dođe do problema prilikom same vožnje, vozač može da prijavi problem i da replanira vreme. Dispečer ima uvid u sva dešavanja u realnom vremenu.

– Ukoliko se pojavi izazov tokom same isporuke i klijent nije zadovoljan, vozač prijavljuje tu situaciju slanjem izveštaja. Odeljenje za odnose sa klijentima dobija izveštaj, te može da odreaguje brzo i dogovori rešenje direktno sa klijentom.

Optimizacija ruta

Nakon toga se kod drugog klijenta ukazala potreba za optimizacijom ruta i to u situaciji velikog broja zahteva za prevozom dobara svakog dana.

– Zadatak je isplanirati pakovanje robe u dostupna vozila i rutirati ih tako da trošak dostave bude minimalan. Postoji više kategorija robe i dobara – tečnost, palete, rastresita roba, kao i više tipova vozila.  Razvijen je optimizacioni algoritam koji rešava ovaj izazov automatski i jako brzo, tako da je time obuhvaćen čitav proces dostave, od samog zahteva za isporuku do isporuke finalnom klijentu.

Na pitanje koji su najveći benefiti od korišćenja njihovog rešenja, naš sagovornik objašnjava:

Kako živimo u doba četvrte industrijske (r)evolucije, čini se da primena softvera daje najbolje i najbrže rezultate. Primena softverskih algoritama može značajno povećati efikasnost logistike, te smanjiti veličinu resursa neophodnih za realizaciju. Naime, sa značajno manjim brojem vozila je moguće opslužiti veliki broj zahteva, te to dovodi do situacije da je kompanija spremna za dalji rast sa značajno manjim ulaganjima i troškovima.

Primena prilagođenih digitalnih rešenja omogućuje dobru sistematizaciju procesa, što jako lako postaje osnova i uporište svega drugog. Jednom kada se osnova sistematizuje, lako je graditi dalje.

Projekat za Metalac iz Gornjeg Milanovca

Iako Digital worx posluje najviše na tržištu Nemačke, ukazala se prilika da sarađuju sa kompanijom Metalac iz Gornjeg Milanovca.

– Imali smo pozitivno iskustvo po pitanju saradnje, ali i opštih stavova te kompanije prema digitalnoj transformaciji i inovacijama. Za njihove potrebe je razvijen sistem koji smo već pomenuli i sada je on u fazi testiranja, sa idejom uvođenja u korišćenje. Svi naši projekti su razvijeni za realnu upotrebu, tako da svaki projekat zahteva veliku dozu odgovornosti da se sve dobro isplanira i razvije, jer u suprotnom kod korisnika može doći do odbojnosti prema korišćenju. Za ove potrebe smo imali pomoć veoma iskusnih ljudi iz Metalca, tako da se nadamo da će projekat rezultovati velikim uspehom.

Potencijal za rast

Sistem za optimizaciju je tako napravljen da može biti prilagođen pojedinačnoj kompaniji, što nije slučaj sa sličnim rešenjima na tržištu.

– Da bi se sistem maksimalno optimizovao, odnosno kako mi to volimo da zovemo – “naučio“, potrebni su nam istorijski podaci te kompanije. Nakon toga upoređujemo rezultate koje daje naš algoritam sa onima koje kompanija inače kreira istim ulaznim podacima. Ovaj pristup nam omogućuje da izmerimo uštede koje će naš sistem kreirati u budućnosti, te tek nakon toga krećemo da razgovaramo o prodajnoj vrednosti tog projekta – naglašava Janko.

Naš sagovornik dodaje i da svaki zainteresovani klijent može da proba njihov algoritam potpuno besplatno i da na taj način izmeri potencijale za unapređenje i uštede.

Izazovi u transportu i logistici

– Verujem da transport i logistika imaju puno izazova, s tim da se iz perspektive IT-a mnogi i ne vide. Ono što mi prepoznajemo kao izazov je jako slaba skalabilnost, koja dolazi iz ne baš najbolje organizacije ruta.

Kompanije se uglavnom trude da orijentišu klijente prema sebi i da im dostavljaju robu u određenim vremenskim intervalima u kojima pokušavaju da napune kapacitet dostavnih vozila, kaže nam sagovornik.

– Paradigma biznisa se okrenula i sada je težište kod klijenta, tako da svi žele da ono za šta plaćaju stigne što pre, ako ne odmah, do njih. Tu vidimo veliki potencijal za kompanije iz ove industrije. Da bi se ovo izvelo, potreban je bolji algoritam za optimizaciju koji će sve to i omogućiti.

Planovi

– Planovi u oblasti logistike obuhvataju povezivanje i objedinavanje navedenih softverskih rešenja, tako da klijentima možemo ponuditi digitalni sistem koji obuhvata sve od početne narudžbine do kraja isporuke.

Za više informacija: info@digital-worx.rs

Kako to funkcioniše u slici i reči:

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.