NAJNOVIJI PODACI: Cene i ponuda skladišnog prostora u Beogradu

Iako su performanse u oblasti industrijskih i logističkih nekretnina u Srbiji u 2020. bile nešto slabije nego godinu ranije, tokom cele godine zabeležen je zdrav nivo aktivnosti, uz nekoliko realizovanih projekata, pokazuje analiza konsultantske kuće CBRE “Belgrade Industrial Market Snapshot Q4 2020”.

U poslednjem kvartalu nastavljen je trend rasta, a ponuda distributivnih skladišnih objekata povećana je na 940.000 m2 (Beograd i šire područje Beograda). Rente su ostale na stabilnom nivou. U Beogradu i široj okolini nastavljeni su planovi za dalji razvoj logističkih centara, dok se u sekundarnim gradovima širom zemlje tradicionalno nastavlja lagani industrijski rast, navodi se.

Tokom cele godine, potražnja na tržištu ostala je dinamična – pogotovo kada je reč o zakupcima iz oblasti koje su manje pogođene pandemijom.

Prime rents za distributivne skladišne objekte ostale su stabilne na kraju godine i iznosile su 4,25 evra po m2 na mesečnom nivou, dok je osnovni prinos iznosio 9,25%.

Kao najznačajniji događaj na tržištu industrijskih/logističkih nekretnina u poslednjem tromesečju, izdvaja se završetak objekta od 20.000 m2 u CTPark Belgrade North, koji je u potpunosti izdat jednom zakupcu. To je drugo najveće distributivno skladište završeno tokom 2020. godine.

Kako industrijski sektor i dalje ostaje najmanje pogođeni segment komercijalnih nekretnina, očekuje se da će nekoliko kompanija nastaviti sa proširenjem svojih portfolija, navodi se u analizi CBRE.

Kao četiri najveća planirana projekta u oblasti logističkih nekretnina, izdvajaju se 1. CTPark West (2. faza) Šimanovci; 2. CTPark North (2. faza) Novi Banovci; 3. KLP (3. faza) Šimanovci; 4. Industrijski park Beograd (6. faza) Šimanovci. 

Industrijski park Beograd

Kompanija I.P.B. objavila je tokom prošle godine da je, nakon uspešno izgrađenog petog skladišnog objekta u industrijskoj zoni 5.1 u Šimanovcima, počela planiranje gradnje 6. i 7. objekta, a da je „građevinska dozvola za ove objekte dobijena u junu 2020“.

Planirana neto površina IPB 06 iznosi 11.856,24 m2, dok bruto površina iznosi 12.070 m2. Planirana neto površina IPB 07 iznosi 13.928,71 m2, dok bruto površina iznosi 14.089 m2. Kako se navodi na sajtu IPB, uz objekte će biti obezbeđeni parkinzi za automobile, kombije, kamione i šlepere, a projekat je rađen po svim svetskim standardima.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.