Nova generacija FERCAM stipendista

Dragana Todorović, Jana Žižović, Katarina Lazarević, Milica Živanović i Veljko Milovanović novi su stipendisti kompanije FERCAM Beograd za školsku 2021/2022. godinu.

FERCAM Beograd je deo FERCAM grupe sa sedištem u Bolzanu u Italiji, koja se bavi transportom i logistikom sa tradicijom dugom više od 70 godina. Kompanija u Beogradu ove godine proslavlja 5 godina uspešnog poslovanja. Tokom 2021. uspešno su otpočeli program stipendiranja studenata i saradnje sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu, koji je u ovoj godini nastavljen i proširen.

Sa predstavnicima kompanije FERCAM Beograd razgovarali smo o programu stipendiranja, kao i o veoma značajnom trendu podrške mladim inženjerima u transportnoj industriji, koji su pokrenuli.

PL: Recite nam kakav je bio odziv studenata ove godine? 

– Odziv je bio zaista veliki, što nas je prijatno iznenadilo i imali smo težak zadatak da izaberemo najbolje. Prošle godine kada smo pokrenuli program stipendija studenti nisu tačno znali o čemu se radi, kakvi su uslovi i koje su njihove obaveze, te su se stoga bojažljivo prijavljivali, jer je sve to bilo novo i za njih i za nas.

FERCAM mladi talenti

Ove godine je već bilo mnogo lakše. Trudili smo se da studentima dobro predstavimo ovaj program i sve benefite koje dobijaju u radu u međunarodnoj kompaniji. Takođe, svi prošlogodišnji stipendisti zaposlili su se u FERCAM-u i započeli svoje profesionalne karijere, a njihovo iskustvo iz prve ruke je dodatno doprinelo velikom interesovanju ove godine.

PL: Da ste pokrenuli jedan pozitivan trend, govori i to da su i druge kompanije sledile vaš primer. 

– Izuzetno nam je drago da se trend stipendiranja proširio, jer ovo nije stvar samo nas, već i svih kompanija iz naše industrije, kao i Univerziteta sa kojim smo ostvarili saradnju.

Program stipendiranja nam je veoma značajan kako bismo došli do novih kadrova, ali je takođe i način da maksimalno podržimo mlade ljude, mlade inženjere i da im vratimo status koji im sigurno i pripada, da se cenjeni u društvu, poštovani i traženi na tržištu.

Nismo mi izmislili ništa novo, na zapadu, a posebno u Americi je potpuno normalno da se kompanije bore za najbolje studente završnih godina, jer znaju koliko vrede dobri inženjeri. Da li mislite da najbolji studenti Harvarda imaju problem oko zaposlenja ili se najveće svetske kompaniju utrkuju za njih i nude im najbolje uslove na tržistu za dalje razvoj njihovih karijera? Taj trend želimo da postavimo i u Srbiji i ponosni smo na ono sto smo dosada uradili sa drugom generacijom naših stipendista.

PL: Koji su vam dalji planovi?

– Nastavak i razvoj programa stipendiranja i postavljanje novih trendova. To je sada naša obaveza – da svake godine uvodimo novine i da proširimo saradnju i na ostale fakultete Univerziteta u Beogradu. Saobraćajni fakultet je naš matični fakultet i to će uvek tako biti, ali se nadamo da će se otvoriti prostor i za studente FON-a, FPN-a i Ekonomskog fakulteta.

Takođe, osim stipendija u našoj kompaniji, za mlade ljude koji započinju svoje karijere postoji mentorski program FERCAM Akademija, što još jednom dokazuje naš snažan fokus na obuku i osposobljavanje novih kadrova.

Sve studente koji žele da čuju više o ovoj temi pozivamo da nam se pridruže na međunarodnoj logističkoj konferenciji LOGIC 2022 na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu od 26. i 27. maja, na panelu „Ljudski resursi – obrazovanje i karijerno napredovanje“.

  • Ukoliko te zanima ovaj tekst, sigurno bi želeo da primaš PlutonLogistics specijalizovani bilten za mlade kadrove i studente: klikni OVDE i priključi se!