Izvoz srpske rakije veći za trećinu – Domaći proizvođači osvajaju nova tržišta

Izvoz rakija od voća povećan je za oko 30% od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao je vrednost od preko 10 miliona evra. Vrednosno, najviše rakije izvozimo u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Najveći rast vrednosti izvoza u ovoj godini zabeležen je na tržištu Švajcarske. Osim toga, naši proizvođači osvajaju i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan, Malta – kažu iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku, procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15% u odnosu na prošlu godinu, tako da će ovo pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, s obzirom da se oko 70% šljive preradi u rakiju, kažu u Udruženju.

Kvalitet našeg nacionalnog pića – rakije od voća, prepoznat je u svetu što pokazuje konstantan rast izvoza iz godine u godinu, kao i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim takmičenjima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prošle godine proizvedeno je oko 26,1 miliona litara rakije.

Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara.

Država je i ove godine opredelila podsticajna sredstva za izgradnju objekata i nabavku opreme, uređaja i mašina za proizvođače jakih alkoholnih pića, koji se isplaćuju u maksimalnom iznosu od 60% od vrednosti realizovane prihvatljive investicija, a za proizvođače koji imaju registrovanu geografsku oznaku – 70%.

U Registru proizvođača jakih alkoholnih pića trenutno je aktivno oko 930 proizvođača. Poslednjih godina prosečno se godišnje u registar upiše oko 100 novih proizvođača, dok se određeni broj briše, navode iz PKS-a.