Ovo je 10 najvrednijih logističkih BRENDOVA na svetu: prvi na listi imao je tešku godinu

Uprkos padu vrednosti sa 38,5 milijardi dolara na 35,4 milijarde dolara, lider liste najvrednijih logističkih brendova UPS je zadržao svoju poziciju na tronu i u 2023. godini. Ni na drugom mestu nije bilo promene, gde se se nalazi FedEx. U vrhu liste je i japanski JR, koji uživa veliko priznanje i dobru reputaciju, pokazuje najnoviji izveštaj Brand Finance, konsultantske kompanije za procenu brendova.

Na prvom mestu spiska bio je UPS, koji trenutno vredi više od 35 milijardi dolara. Uprkos smanjenju od 8%, a usled finansijskog rasta nižeg od očekivanog, kompanija je uspela da odbrani svoju lidersku poziciju.

Kreatori rang-liste ističu da je UPS najviše omeo rast inflacije i recesija, ali da je sa druge strane kompanija uspela da razvija usluge, što je ublažilo negativan uticaj privrednog ambijenta.

Na drugom mestu našao se FedEx, čija je vrednost porasla sa nešto više od 26 milijardi dolara na skoro 29 milijardi dolara. Trećeplasirani je JR, čija je procenjena vrednost skoro 13,8 milijardi dolara, odnosno 11,5% više nego prethodne godine. JR je, takođe, prepoznat kao najjači logistički brend u 2023. godini, na šta ukazuje Brand Finance koristeći indikatore kao što su marketinška aktivnost i akcionarski kapital, između ostalog.

Prilikom analize vrednosti logističkih igrača, konsultantska kuća je izdvojila Maersk. Razlog za to je što se operater najdinamičnije razvija u poslednje vreme. Vrednost ove kompanije je porasla za više od 53% u protekloj godini. U poređenju sa nivoom pre epidemije – 121 odsto. Trenutno je Maersk na 8. mestu, za razliku od 2022, kada su bili na 15. poziciji.

Lista 10 najvrednijih logističkih brendova (2023), prema analizi Brand Finance: 

  1. UPS
  2. FedEx
  3. JR
  4. DHL
  5. Union Pacific
  6. SF Express
  7. BNSF
  8. Maersk
  9. Chinese Post
  10. USPS

Izvor: trans.info