TRENDOVI: Pariz dobija prvi PODZEMNI logistički centar

Fond SEGRO najavio je pionirski poduhvat u oblasti logističkih nekretnina – izgradnju podzemnog logističkog čvorišta u centru Pariza.

SEGRO i kompanija Icade potpisali su preliminarni ugovor o kupovini zemljišta za obnovu železničke stanice Gobelins, u 13. distriktu u francuskoj prestonici. Taj ugovor predstavlja kamen temeljac u realizaciji projekta „Povratak korenima“ (koji su razvili SEGRO i Icade), a koji su nacionalna železnička kompanija SNCF i Grad Pariz odabrali u okviru takmičenja „Reinventing Paris 2“.

Projekat je osmišljen u saradnji sa arhitektonskim firmama Data Architectes i Anyoji Beltrando, kao i biroom za pejzažnu arhitektutu Wagon Landscaping, a uključivaće kancelarijski prostor, logistički prostor i javne površine. Kompleks u srcu grada – gde su mogućnosti za razvoj značajno ograničene, trebalo da bude dovršen do 2025. a predstavljaće kombinaciju nadzemnog i podzemnog prostora.

SEGRO će izgraditi podzemni logistički centar od oko 75.000 m2, namenjen za distribuciju u urbanim područjima i last mile delivery.

Kako je saopšteno, kompanija će naročitu pažnju posvetiti visokim ekološkim standardima, što uključuje i razvoj infrastrkture za električne automobile i tricikle za dostavu, kao i punktove za reciklažu i centar za popravku bicikala.

Icade će podići dve poslovne zgrade ukupne površine oko 14.000 m2 koje će pružiti kancelarijski prostor kako lokalnim startapovima, tako i većim kompanijama u pariškom regionu. Deo će biti namenjen i za sportske sadržaje, poput košarkaških terena, kao i urbane staklenike i baštu od 1,3 ha na platou Olimpijade.

Rast e-trgovine pokreće potražnju za logističkim prostorom u velikim urbanim centrima, gde je zemljište za razvoj oskudan resurs. Podzemni logistički centar kojem težimo na stanici Gobelins novi je i inovativan model za obezbeđivanje logističkog prostora u jednom od najgušće naseljenih gradova u Evropi, kaže Laurence Giard, generalni direktor za Francusku u kompaniji SEGRO.

SEGRO je britanski fond za investicije u nekretnine i jedan od vodećih igrača na tržištu modernih skladišnih i industrijskih nepokretnosti. Poseduje ili upravlja sa oko 8,1 miliona metara kvadratnih, u vrednosti od oko 13,3 milijardi funti, u Velikoj Britaniji i još 7 evropskih zemalja.

Kompanija Icade aktivna je u oblasti investiranja i razvoja nekretnina, posvećena inovativnim modelima prilagođenim novom urbanom stilu života i navikama. Kompanija je veoma aktivna na širem području Pariza, kao i u drugim većim gradovima širom Francuske.

Foto: Pixabay.com/Анатолий Стафичук, ilustracija

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.