Pritisci u lancima snabdevanja „pogubni“ za male kompanije i siromašne zemlje

Nered u globalnim lancima snabdevanja nastaviće se duže nego što se prvobitno mislilo i posebno će pogoditi siromašnije zemlje i manja preduzeća, rekla je direktorka Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Iweala.

Okonjo-Iweala je u oktobru izjavila da će pritisci u lancu snabdevanja trajati „nekoliko meseci“, a u novembru da bi problemi trebalo da budu prolazni i rešeni pre kraja 2022. godine. U međuvremenu je širenje omikron varijante korona virusa uslovilo delimično zatvaranje proizvodnje i transporta u Kini i ograničilo globalna putovanja.

To je primoralo STO da odloži ministarski sastanak u decembru i da odbaci očekivanja o povratku u normalnost.

– Mislili smo da će prekidi u lancu snabdevanja biti privremeni. I dalje to mislimo, ali je potrebno više vremena za razrešenje nego što smo očekivali, možda do kraja ove ili možda sledeće godine – rekla je Okonjo-Iweala u Parizu, ističući da veći transakcioni troškovi prete da pritisnu siromašnije zemlje i kada pojedini problemi u snabdevanju budu rešeni.

Direktorka STO ocenila je i da bi pritisci na strani potražnje koji su izazvali kašnjenja u transportu trebalo da se smanje ove godine, te da će se otvoriti više kapaciteta za snabdevanje.

– Potražnja za robom trebalo bi da se smanji, posebno sa inflatornim pritiscima i ukidanjem podrške mera povezanih sa pandemijom.

Međutim, i dalje postoje strukturni problemi, ističe Okonjo-Iweala, kao i problemi sa mnogim zemljama u razvoju koje su „na periferiji pomorskog saobraćaja“, što znači da su siromašnije zemlje, sa manjim obimom trgovine, u opasnosti da budu isključene iz lanaca snabdevanja ako troškovi transporta ostanu visoki.

Očekuje se da će u tekućoj godini globalna teretna flota biti uvećana za 4,5%, nakon što je prošle godine porasla za 4,3%. U 2023. godini očekuje se povećanje globalne flote od 7,5%, kao rezultat širenja tajlandskih i tajvanskih prevoznika.

Kako prenosi biznis.rs, usled zabrinutosti da se manje kompanije istiskuju iz trgovinskih mreža zbog problema u lancu snabdevanja, STO će sazvati sastanak poslovnih rukovodilaca, ministara i trgovinskih stručnjaka u martu, kako bi razgovarali o tome kako ublažiti uporne blokade.