Problem dostave robe u Beogradu

Usled nedostatka zakonskih regulativa i nedovoljnog interesovanja nadležnih da se prepozna značaj city logistike, postoji veliki problem za transport robe mnogih kompanija u Beogradu. S obzirom da najveći broj robno-transportnih tokova počinje, završava se ili tranzitira kroz grad, firme često imaju problem da dostave poručenu robu u predviđenom vremenskom periodu jer ne mogu da zaustave vozilo ispred radnje, često su velike gužve na ulicama, a mnogim radnjama je prevoznim sredstvom nemoguće prići. Gubi se mnogo vremena, a kvalitet života u modernim gradovima sve više opada.

O ovom problemu se, verovatno, ne bi pričalo da se, najčešće, ne radi o transportu robe od koje čoveku zavisi život. Prvenstveno se radi o problemu kompaniija koje dostavljaju lekove, ali i hranu.

Gordana Marković, član Saveta za logistiku u Sekretarijatu za saobraćaj Grada Beograda, istakla je na Međunarodnoj logističkoj konferenciji LOGIC 2017 u Beogradu, da je neophodna saradnja kompanija i Sekretarijata kako bi se došlo do poboljšanja transporta robe u gradu.

– Uvek smo raspoloženi za saradnju sa kompanijama jer one imaju cilj da dobiju kvalitetan pristup svim prodajnim objektima, a ono što je potrebno jeste da firme definišu sve probleme, kažu koje su zone grada najproblematičnije. Želim da kažem da smo prepoznali problem, iako je to trebalo mnogo ranije da se desi, ali i da će u Sekretarijatu za saobraćaj biti formirano Odeljenje city logistike. Kompanijama će biti dostupni svi kontakti koji postoje u Sekretarijatu kako bi oni svojim savetima predočili probleme.

Sa rastom svetske populacije i robnih tokova poraslo je i interesovanje za city logistiku, ali će se Beograd susresti sa još jednim problemom jer postoji jedan segment u gradu koji se razvija, koji će otežati problem transportnim firmama, a to je proširenje pešačkih zona.

– Pešačka zona je nešto što je veoma specifično i ograničavajuće. Zbog toga želimo da logističari imaju glavnu reč i da postoji inicijativa kompanija kako bismo videli šta je neophodno da bi se poboljšao rad, a da to sve bude u interesu Grada Beograda – objasnila je Gordana Marković.

O ovom problemu govorio je nedavno i Milutin Folić, gradski arhitekta, koji navodi da će oko cele pešačke zone biti postavljeni potapajući stubići, koji će po potrebi biti spuštani, pa je prilaz kolima hitnih službi omogućen.

– Snabdevanje prodavnica biće moguće samo od 6 do 10 sati ujutru, i to vozilima težine do 3,5 tona. To su omanji kamioni koji neće uništiti pločnike. Vozila koja se nađu u pešačkoj zoni van ovih termina, biće višestruko kažnjavana kada ih podigne služba Parking servisa. U vanrednim slučajevima u zonu će moći da uđu i teži kamioni, ali po dobijanju dozvole Sekretarijata za saobraćaj. Tada će se obavezno postavljati zaštita pločnika od gume ili fosni, kako se ulica ne bi uništavala – kaže Folić.