Volta Trucks podnela zahtev za bankrot – U dubiozu ih povukao proizvođač baterija

Proizvođač električnih kamiona Volta Trucks, čija vozila su, između ostalih, koristili DB Schenker, DSV, Paulaner, Metro i Petit Forestier, potvrdio je da je podneo zahtev za bankrot. Vest dolazi iste nedelje kada je najavljeno da će ponuditi uslugu transporta u partnerstvu sa Societe Generale Equipment Finance.

Potvrđujući tu vest, Volta Trucks je naveo da je u 2019. godini, krenuvši od nule, postigao mnogo i da je napravio  revoluciju u radu komercijalnih vozila za održivu budućnost. Iz kompanije su dodali da su dobili „fantastične povratne informacije“, što je rezultiralo nizom kupaca visokog profila koji su želeli da uvedu njihove kamione Volta Zero u svoju flotu.

Međutim, startap je tada otkrio da je njihov dobavljač baterija (Proterra) podneo zahtev za bankrot. Prema Volta Trucks-u, ovo je imalo značajan uticaj na proizvodne planove kompanije, jer je smanjen obim unapred projektovanih vozila.

Osim toga, neizvesnost oko dobavljača baterija takođe je negativno uticala na sposobnost Volta Trucks-a da prikupi dovoljno kapitala u već izazovnom okruženju.

– Uz duboko i iskreno žaljenje, Upravni odbor je stoga doneo tešku odluku da preduzme korake za pokretanje stečajnog postupka u Švedskoj. Glavna komercijalna jedinica Grupe, Volta Trucks Limited, uskoro će podneti zahtev za bankrot u Engleskoj, a očekuje se da će ih preuzeti stručnjaci za nesolventnost Alvarez & Marsal. Ostale jedinice Grupacije uskoro će pokrenuti stečajne postupke u relevantnim jurisdikcijama – naveli su iz kompanije Volta Trucks.

Kompanija je dodala da njihov odbor nije olako shvatio ovu odluku i da je potpuno svestan značajnog uticaja koji će imati na zaposlene u organizaciji, kao i na kupce i partnere, piše trans.info. 

Foto: voltatrucks.com