(FOTO) Regionalno finale u ekonomičnoj vožnji u Šumaherovom stilu

Na stazi Formule 1, na čuvenom Hungaroringu, u blizini Budimpešte, 18. avgusta je održano regionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Ove godine glavnu nagradu – novi automobil Volvo V40 R Design – kući je odvezao takmičar iz Češke, Tomáš Horčička.

Predstavniku Srbije, 32-godišnjem Jovanu Brkiću, vozaču beogradske kompanije „Milšped“, nije se posrećilo da se kvalifikuje za svetsko finale, koje se 9. septembra održava u Geteborgu, na glavnom test poligonu kompanije „Volvo Trucks“.

Odlučivale su ne sekunde, već desetinke, pa i stotinke – baš kao 2004, kada je na ovoj stazi dužine 4.381 m, čuveni Miheal Šumaher postavio rekord kruga: 1:19:071. Pred desetoricom takmičara iz isto toliko država centralne i istočne Evrope bio je ništa manji izazov – da tri kruga, ukupne dužine 13.143 metra, savladaju za maksimalno 17 minuta, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Volvo_2701Za razliku od nekoliko prethodnih regionalnih finala, na kojima su takmičarski krugovi bili manje zahtevni, jer se vozilo po putevima, odnosno po stazi sa gotovo ravničarskom konfiguracijom, Hungaroring je, sa 14 krivina, nekoliko većih uspona i ograničenja u brzini koje je propisao organizator, u svakom smislu bio neuporedivo komplikovanije iskušenje. Zapravo, uz što ekonomičniju potrošnju, „jurilo“ se vreme, mnogo više nego ikada do sada na ovom već tradicionalnom nadmetanju profesionalnih vozača. A tek jedna, možda i najubedljivija ilustracija o istinskom izazovu s kojim se trebalo izboriti na ovoj stazi, jeste podatak da su čak četvorica vozača za po nekoliko sekundi prekoračila propisano vreme od 17 minuta.

Pobednik je, pak, pokazao pravo majstorstvo za upravljačem: vlasnik a istovremeno i vozač u kompaniji Autodoprava Tomáš Horčička iz okoline češkog mesta Hradec Králové postigao je najmanju ukupnu potrošnju – 4,84 litara, uz prosečnu brzinu od 47,1 km/h i ukupno vreme od 16 minuta i 45 sekundi.

Osim šamponske titule za region centralna i istočna Evropa, stekao je pravo da se 9. septembra takmiči na svetskom finalu, na kojem se očekuje tridesetak vozača iz Evrope, Australije i Latinske Amerike.Volvo_0475

Uz Tomáša Horčičku, na svetsko finale putuju još trojica vozača: drugoplasirani Florin Olteanu iz Rumunije, trećeplasirani Emir Salihović iz Bosne i Hercegovine i četvrtoplasirani Goran Jelović iz Slovenije. U Geteborgu će, kao što je to bilo na nacionalnim nadmetanjima i regionalnom finalu održanom na Hungaroringu, upravljati tegljačem iz najtraženije Volvo serije – FH, sa Euro VI motorom od 500 KS i I-Sfiht automatizovanim menjačem sa novom tehnologijom dvostrukog kvačila (Dual Clutch).

„Volvo“ je prvi proizvođač kamiona u svetu koji je tu tehničku poslasticu, poznatu upravo iz sveta Formule 1, ponudio kao serijsku opremu u svojim teretnjacima, prvenstveno onim za dugolinijski prevoz.

U ovogodišnjem ciklusu nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge u državama centralne i istočne Evrope (Češka republika, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija), na više od 30 kvalifikacionih vožnji, učestvovalo je oko 2.500 profesionalnih vozača, bez ograničenja – da li upravljaju Volvo ili kamionom drugog proizvođača. U Srbiji se na kvalifikacionim takmičenjima pojavilo više od 150 vozača, a održana su od sredine aprila do kraja maja – u Novom Sadu, Čačku, Nišu i Novim Banovcima. Državno finale je organizovano 18. juna, u sedištu kompanije Volvo doo, u glavnom prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima.

Volvo_0591– Takmičenje u štedljivoj vožnji je veoma bitno za kompaniju „Volvo Trucks“, jer i mi, kao proizvođači vozila, želimo da damo svoj doprinos u što ekonomičnijoj potrošnji i smanjenju emisije štetnih gasova. U racionalnoj potrošnji nezamenjiv i najbitniji faktor je upravo vozač, jer isplativost prevoza direktno zavisi od njegove umešnosti i zalaganja da vozi ekonomičnije –  rekao je novinarima okupljenim kraj staze Hungaroringa direktor „Volvo“ d.o.o. Srbija, Johannes Kjellgren.

– Kvalifikacijom za regionalno finale jasno ste pokazali ne samo svoje velike sposobnosti kao vozači kamiona, već i da time mnogo doprinosite ekonomičnoj vožnji, koja je od velike koristi za transportere i životnu sredinu –  rekao je na dodeli nagrada potpredsednik „Volvo Group Trucks“ za tržište centralne i istočne Evrope Robert Grozdanovski.

 – Bez obzira na to ko je danas ostvario plasman u svetsko finale, svi ste pobednici i možete biti ponosni na svoj uspeh, jer ste u praksi pokazali da vozite ekonomičnije od ostalih i tako postali državni prvaci u svojim zemljama –  dodao je on.

Takmičenje The global Drivers’ Fuel Challenge – tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u ekonomičnoj vožnji, Volvo Trucks je pokrenuo 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Za ovo nadmetanje, koje je inicijalno bilo organizovano kao globalna aktivnost, profesionalni vozači su pokazali izuzetan interes, naročito na tržištu Centralna i istočna Evropa (kojem pripada i naše), pa se od 2011. održava i u državama u našem bližem i širem okruženju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.